You don’t get older, you get better.

 

Här om dagen funderade jag lite kring hur aktiefördelningen ser ut mellan olika åldersgrupper. Ofta hör man ju att det blir vanligare och vanligare att äga aktier ju äldre man blir, men har inte vetat exakt hur spridningen ser ut.

Så, jag gick in på statistiska centralbyrån och läste en väldigt tråkig rapport. Som tur är extraherade jag informationen i ett mer överskådligt diagram som jag tänkte presentera till er.

Den här grafen visar alltså hur fördelningen ser ut bland de som faktiskt äger aktier, den presenterar alltså inte hur många som äger aktier i förhållande till Sveriges totala befolkning. Det tänkte jag ta i ett annat inlägg 🙂

 

Klicka för större bild

 

 

Att åldersgruppen 0-25 år är väldigt underrepresenterad är ju rätt självklar. Här är det väl enbart kloka föräldrar som väljer att spara till sina barn som finns med, vilket är en otroligt liten andel.

Det mest intressanta är kanske hoppet mellan 55-65 och 65-75 år. Från 17% till nästan 32%. Det verkar alltså vara riktigt populärt att börja spara i aktier efter 65 års ålder. Man kanske har mer tid att sätta sig in som pensionär, vad vet jag ^^

Noterbart är att enbart 4% av totalen sparar i aktier i min egna åldersgrupp, nämligen 25-35 år. Hade trott att spridningen mellan 25 och 75 skulle vara mycket mer jämn.

 

 

23
0
Kommentera gärna :)x
()
x