Jag fick en fråga till mitt senaste inlägg om hur jag kan se vad som gått sämst den senaste månaden. De flesta har inte en egen portföljsida men det finns ändå ett par knep som du kan använda dig av.

 

Se vad som gått sämst senaste månaden

Anledningen till varför du kan tänkas vilja se detta är för att planera dina köp. Kanske ser du att ett av dina innehav har backat mycket och vill analysera varför. Om du har många innehav, likt jag, kan det vara svårt att hålla reda på.

Hos Avanza ser du som standard enbart kursavkastningen* sedan du började köpa

*Det här är då inte inklusive återinvesterad utdelning, vilket blir en stor skillnad

Men om du går in via MIN EKONOMI ⇒ INNEHAV så finns det mycket hjälpsamma inställningar

Två bra alternativ att utforska

Där finns det en flik Utveckling där du får mycket mer information men även en editeringspenna längst till höger så att du kan lägga till fler kolumner i respektive flik.

Jag kan förstå att många kanske inte hittar till denna då du landar på ”den traditionella” sidan ifall du klickar dig in på ett av dina konton, t.ex. ditt ISK eller din KF. Via pennan kan du även välja att sortera kolumnerna och jag antar att detta sparas om du accepterat cookies.

De bolag som gått sämst för mig den senaste månaden

 

Ska jag alltid köpa det som gått sämst?

Absolut inte. Tänk på att aktiekursen och värdering av en aktie är två helt olika saker. För att värdera en aktie behöver vi veta vinsten också (om vi tänker P/E) och det finns stor risk att marknaden anar att denna kommer påverkas om du ser kursen falla.

Däremot kan det här ge dig indikationer på att en bransch i sig kanske går sämre och då tycker jag allt som oftast att det finns köpläge. Finns det en anledning till att Skog nu gått sämre?

Det du kan göra är att bilda dig en uppfattning kring varför ett bolag går sämre. Jag skriver ju oftast om mina egna bolag men vill du följa nyheterna här i Sverige så är mina bästa alternativ:

  • Omni ekonomi
  • DI
  • Affarsvärlden

Du kan även gå in under Nyheter då du klickat dig in på ett bolag hos Avanza så får du nyheterna från Placera direkt.

Där tycker jag faktiskt DI är bäst men många artiklar kostar och det är en rätt dyr prenumeration. Jag brukar i regel skriva om intressanta saker jag läser där men självklart inte allt.

För utländska innehav och att följa vad och varför kursen påverkas gjorde jag ett separat tips här.

 

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x