Jag fick ett mail från en läsare för några dagar sedan angående utdelning som inte kommit in som den ska från ett bolag i Kanada. Då jag själv äger intressanta kanadensiska utdelare beslutade jag mig för att undersöka saken.

Läsaren saknade utdelning från kanadensiska månadsutdelaren Atrium Mortgage Investment Corporation (ticker: AI). Länk till bolaget hos Avanza

Det värsta i den här kråksången är att det inte enbart var en månads utdelning som saknades… utan två!

Jag bestämde mig för att kolla upp detta direkt med Avanza som svarade såhär:

Jag har suddat ut namnet på den som svarade hos Avanza så att jag inte hänger ut honom/henne

 

 

Vems fel det är går givetvis att diskutera, ifall det är depåbanken eller Avanzas process mellan de själva och banken. Klart är i alla fall att utdelning saknas.

En fördel med månadsutdelare är att du får tillgång till företagets vinst löpande och kan återinvestera denna direkt. Återinvesterad utdelning ger en brutal effekt och då vill man verkligen att det ska funka som det är tänkt.

Det skumma är att jag kikade på mina två kanadensiska innehav, Boston Pizza och TransAlta Renewable, och där verkar jag fått utdelningen. Kanske gäller det här enbart vissa bolag.

 

Det är känt sedan tidigare att vi i Sverige får vänta extra länge på utdelningen. Kanske är det samma hos Nordnet och Nordea; det har jag inga uppgifter om. TransAlta hade utdelningdag den 30:e juni och som ni ser hade jag utdelningen på kontot den 4:e juli.

Vad som också är mindre roligt i den här frågan är att källskatten betalats ut senare och senare till oss investerare. Här är det Avanzas process som suger skulle jag vilja påstå då Nordnet sköter det så mycket bättre. Du får källskatten tillbaka efter 3 år men vilken månad du får den har skiljt sig enligt nedan:

  • 2022: källskatten återbetalades 8:e april*
  • 2021: källskatten återbetalades 26:e april
  • 2020: källskatten återbetalades 7:e februari
  • 2019: källskatten återbetalades 31:a januari

Som ni ser var det i januari 2019 men 2021 i slutet på april. Nu i år vände man dock trenden och går åtminstone från 26:e april till 8:e april. Vi får hoppas att den trenden håller i sig…

Du får hemskt gärna skriva en kommentar ifall du också upplevt problem med utdelningen från Kanada.

27
0
Kommentera gärna :)x
()
x