Igår fick jag en intressant fråga som handlar om börskrasch och vad mina åtgärder blir om en sådan skulle infinna sig. Många har pratat om denna allt sedan jag själv började investera, så nu antar jag att vargen är nära? Snart borde det väl smälla?

Nej, ni kan sitta lugna i båten, i alla fall om ni är långsiktiga investerare.

Fråga

Tjenare KTM

Tack för din underbara blogg. Du skriver om många nyttiga och intressanta saker där jag fått mycket tips och trixa.

Jag har en fråga till dig.
Du agerar du vid en rejäl sättning/krasch på börsen, där man börja se sina innehav minska kraftigt. 

 

Först och främst vill jag inflika att jag faktiskt aldrig varit med om en börskrasch. Det har nog ingen som började investera senare än 2008. Det var nämligen då finanskrisen utbröt och Stockholmsbörsen under perioden juli 2007 till oktober 2008 föll 57,2%. Detta varade alltså drygt ett år innan vi så småningom började leta oss uppåt igen.

 

 

Själv började jag på toppen

Som ni ser i bilden ovan hade vi även en sättning år 2015 efter en rejäl topp. Det var precis här jag själv började investera, på toppen alltså. Minns att det sög rejält i magen som ny investerare att logga in och kika på mina andelar hos Avanza Zero och hur kapitalet åts upp. Men jag slutade aldrig – jag fortsatte!

Det knepiga är att du aldrig vet hur länge en nedgång kommer vara. Därigenom blir det också omöjligt att sälja dina aktier vid rätt tillfälle och dessutom köpa tillbaka dem vid rätt tillfälle. Om du har rejält med tur och lyckas pricka detta en gång, så finns det inget som säger att du kommer ha lika mycket tur nästa gång.

 

3 fina val

Egentligen har jag varit med om 3 tillfällen där börsen tryckts ner rejält under kort tid och där jag sedan stått som vinnare:

  • Brexit
  • USA:s presidentval
  • Konflikten mellan USA och Nordkorea

I alla dessa lägen följde jag min strategi och köpte mer när väl de röda siffrorna blev påtagliga. Det visade sig ge väldigt bra resultat då ”kriserna” blev kortvariga.

När liknande händelser inträffar vill folk ut ur aktiemarknaden så fort som möjligt – man vill helt enkelt rädda sina surt förvärvade slantar. Det som tyvärr då hände för många var att de tvingades köpa tillbaka sina aktier till ett högre pris då den nedåtgående trenden blev extremt kortvarig.

Min filosofi är att fortsätta köra i det här hjulspåret och aldrig någonsin sälja p.g.a. att börsen går ner generellt. Det kan vara en bra strategi, eller en dålig strategi – men det är i alla fall min strategi.

 

22
0
Kommentera gärna :)x
()
x