Hej på er! Igår fick jag en intressant fråga på mitt mail som handlade om uppdelad portfölj mellan Nordnet och Avanza. Just Nordnet, Avanza och Nordea är nog de mest vanliga alternativen när det kommer till att äga ett ISK/KF och investera i aktier. Alla har för- och nackdelar enligt mig.

Jag har aktier för snart 200000kr. 2 portföljer; en på Avanza och en på Nordnet. 

Vill sammanställa för att se viktningen men hur räknar man? Är det värdet just nu eller är det hur mycket pengar man kastat in? 

Ligger ex mycket minus på Kinnevik och mycket plus på Swedish match. 

För mig är det totala värdet viktigast. Med totalt värde menar jag alltså investerat kapital + totalavkastning. 

Själv har jag sålt av lite aktier där jag tycker att värdet på innehavet skenat iväg fullständigt. Exempelvis låg jag väldigt tungt investerad i månadsutdelaren Realty Income och när kursen satte av i raketfart uppåt sålde jag en del då vikten blev galet tung.

Det går att tolka frågan lite olika också. Det kan vara så att du vill veta hur du ska kartlägga viktningen mellan din portfölj hos Avanza och portföljen hos Nordnet. Kanske känns det bara bättre att ha dessa 2 i balans?

Det är en heltidssyssla att hålla portföljen balanserad mellan branscher och bolag. Tar du dessutom med en till faktor och balanserar mellan Nordnet och Avanza blir det ännu mer komplext. Men kanske är det något jag missat?

Mitt tips är att ständigt jobba för att balansera portföljen men att inte nödvändigtvis bara köpa mer i ett bolag just nu för att det har ett mindre värde. Se det som en lång resa om du är långsiktig.

 

 

Varför både Avanza och Nordnet?

Jag satt för mig själv och funderade över varför man skulle vilja ha pengar hos både Avanza och Nordnet. Det finns säkert mängder av anledningar men själv kan jag komma på 2:

  • Både Avanza och Nordnet erbjuder courtagefritt upp till en viss nivå. Man vill helt enkelt utnyttja bägge erbjudanden och väljer att ha innehavet hos 2 aktörer.
  • Som jag uppfattat det tar det mycket längre att få tillbaka källskatten hos Avanza än hos Nordnet. Man vill samla sina Svenska aktier i ett ISK hos Avanza men har den utländska delen hos Nordnet.

Det finns säkert galet många fler anledningar till varför man vill dela upp det. Själv tycker jag att det är väldigt praktiskt att ha allt på ett och samma ställe. Jag behöver bara logga in på ett ställe och få en överblick av totalen.

Har du portföljen utspridd mellan olika aktörer idag? Vad är den stora anledningen till det?

41
0
Kommentera gärna :)x
()
x