I det här inlägget tänkte jag ta upp 2 intressanta frågor från en läsare. Den ena handlar om bolaget Fingerprint och den andra om hyresrätt vs bostadsrätt.

 OBS! Frågan var väldigt lång och välskriven. För att underlätta har jag dock försökt att sammanfatta frågorna varpå viss information inte finns med.

Bakgrund

Jag är 27 år och har precis börjat med aktier “på riktigt”. Jag kommer från en bakgrund som tror att det är bäst att bara spendera pengar direkt. Började med 12.000kr och är uppe i strax under 110.000 kr. 

Fråga 1

Jag köpte in mig i Fingerprint någonstans på toppen och har suttit på aktien sen dess. Jag gör det fortfarande och efter ett tag, när vi var nere 60% så kände jag (dum som jag var) att “nej, detta ska vara i min portfölj om det så ska gå -100% för att det ska vara min läxa att aldrig bara köpa något på förhoppning och nu är jag nere ca. -88%.

Min post har gått från 6000 kr till 700 kr. Ska jag sälja dem eller ska jag bara hålla dem nu för att vi har sjunkit så mycket redan att det inte är någon idé att sälja?

Fråga 2

Jag har som sagt 110.000 kr investerat i värdepapper. Mestadels, om inte allt, är i utdelningsaktier. 

Det har dock uppstått en fråga som heter boende. 110.000kr och lite till räcker som kontantinsats till en helt ok första lägenhet här nere i Stad X. Jag bor idag i en superdyr hyresrätt. Om jag flyttar till en bostadsrätt sänker jag hyran med ca 3000 kr per månad.

Svar Fråga 1

Det låter som att du lärt dig något och nu börjat resan på en portfölj som jag under alla år rekommenderat. Suveränt bra val!

Många pratar om att det enda rätta är att ”dra av plåstret och gå vidare”. Så är det i många fall. Bolag som inte uppfyller ens initiala förväntningar bör du nog göra dig va med.

Nu är dock fallet lite annorlunda. Du har bränt dig rejält men från den är positionen kan du bara tappa 700 kr. Själv hade jag nog ändå gjort så att jag låter denna ligga kvar där den är. Kan absolut inget om Fingerprint och risken är väl att det går ner 100% till. Hade det rört sig om 10.000 kr hade jag nog givit ett annat svar.

Behåll, och kör vidare på din utdelningsstrategi. Det kommer gynna dig med tiden. Tänk på att när det kommer till utdelningsaktier så får du ta del av bolagets vinst, trots att inte aktiekursen rör sig uppåt. Det är en klar fördel.

OM (jag säger OM) aktiekursen av någon anledning skulle explodera upp till det pris där du köpte den, ja då är det bara att tacka. Mycket har hänt inom bolaget och för mig är detta lite som att spela på hästar.

Svar Fråga 2

Det här med hyresrätt vs bostadsrätt är en evig fråga. Som vanligt finns det kanske inget rätt eller fel.

Mitt korta svar skulle vara: Go for it!

Jag ångrar inte att jag flyttade till en bostadsrätt och därigenom sänkte mina utgifter betydligt. Dessutom får jag ta del av den uppgång i bostadsmarknaden som historiskt bara gått upp och åter upp med tiden. Många säger att deras bostad har varit deras livs bästa investering – och så är det nog.

Men den fråga jag tycker du ska ställa dig är: Kommer jag bo kvar i stad x på lång sikt. Har du planer att flytta i närtid så skulle jag avråda.

Visst, det kommer känna surt att sälja av allt och börja om med en ny utdelningsportfölj. Men då blir du av med Fingerprint också 😉 Du är väldigt ung och är kring den ålder då jag själv började min resa. Det kommer gå bra!

Se det som att du börjar om men samtidigt har en bättre platå att utgå från. Du kommer kunna spara 3000 kr extra varje månad. Se bara till att inte öka din konsumtion nu när du får en högre sparkvot.

Cheers!

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x