Ibland får jag frågor kring hur man bör tänka kring sina investeringar och vad man bör satsa på. Allt som oftast ställer jag då en kompletterande fråga om hur lång tidshorisonten är. Just den här frågan handlar om hur du kan investera på 3-5 års sikt.

Fråga

Jag har ca 100k i ett sparande i en annan bank, som jag vill använda till en kontantinsats till boende inom 3-5 år och jag skulle gärna vilja ha råd från dig om hur jag förvaltar dessa pengar på bästa sätt hos Avanza tills dess.

 
Ska man lägga dom i Avanza zero eller den här nya Avanza Emerging markets kanske?

Svar

Hej och tack så mycket för din fråga!

Med stor risk att göra dig besviken så skulle jag säga att pengar på 3-5 års sikt inte passar bra på börsen. 5 år är egentligen min gräns men helst skulle jag vilja se ännu längre tidshorisont.

Som jag tjatat om tidigare så stiger börsen alltid över tid. Så har det i alla fall varit historiskt:

* Stockholmsbörsen har i snitt ökat med 8,46 % per år mellan 1999-2018. Källa: SIXRX (SIX Return Index)

Å andra sidan. Om börsen stiger nu år 1 och även år 2 men sedan faller 30% år 3 när du ska ha ut dina pengar; ja det hade väl inte känts så roligt? Då får du köpa en bostadsrätt på 30 kvm i stället för 75 kvm.

Jag önskar att börsen vore ett alternativ oavsett tidshorisont, men så är det tyvärr inte. Ökar du antal år får du en brutalt mycket bättre riskjusterad avkastning.

 

60/40 – ett alternativ?

Något som väldigt många resonerar om är 60/40 portföljen. D.v.s. att du placerar 60% i aktier (exempelvis aktiefonder) samt 40% i räntor (exempelvis en räntefond).

Jag tycker själv att 60/40 är för defensiv för mig som satsar långsiktigt och kör därför 100% i rena aktier, exklusive då det jag investerar i alternativa källor som t.ex. Lendify.

Men nej. Pengar med kortare horisont än 5 år hör inte hemma på börsen.

Det blir ett tråkigt svar. Placera i någon räntefond i stället, exempelvis AMF räntefond Lång eller Spiltans räntefond. Jag skulle även vilja slå ett slag för Avanza Sparkonto+ med fria uttag. Givetvis kan du även binda pengarna, men just nu känns det som att det inte är allt för stor skillnad mellan att binda på 3 år eller att inte binda alls.

 

3 Fonder om du har längre horisont?

Kan du tänka dig att spara på längre sikt? Vill du maximera din tid och låta pengarna sköta sig själv så är detta mina 3 favoritfonder och som ger dig en bra spridning (du behöver inte göra det mer avancerat).

Avanza Global – lägg en större del här

Skandia Exponering Sverige – lägg en mellanstor del här

AMF aktiefond småbolag – lägg en mindre del här

 

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x