Det här är en intressant läsarfråga som jag fick för ett tag sedan:

Jag har idag ca 1.000.000:- som jag sparar i fonder. Det är mycket indexfonder som är billiga som har bra betyg. Dessa pengar är på lång sikt och ska vara en del av min framtid. Jag vill gå över mer till aktier och strategin att behålla och försöka skapa passiva inkomster som ska återinvesteras.

Först och främst vill jag gratulera till ett fantastiskt sparande (om nu pengarna kommit därifrån) samt till ett bra val att spara i fonder.

Jag vill också påpeka att indexfonder är ett fantastiskt sparande och även något som allas vår Warren tidigare gått ut och rekommenderat.

Det finns ett par anledningar till att jag själv inte sparar i fonder idag:

  • Jag ser utdelningar som positivt då jag kan välja hur och när jag vill investera dessa.
  • Fonder har sällan utdelning.
  • Det är roligt att följa olika bolag och extremt nyttigt samt allmänbildande
  • Aktiesparande är en hobby för mig
  • Jag undviker de ibland höga avgifterna som följer med vissa fonder
  • Med tiden finns det chans att jag kan slå index. Inte varje år men på sikt förhoppningsvis.
  • Jag tror på sambandet VÄRDEBOLAG+UTDELNING

 

Att skjuta in 1.000.000 riksdaler direkt

Även om många resonerar om att det oftast kan vara bra att investera allt sitt sparande direkt så är det inget jag rekommenderar.

Jag är inte utbildad rådgivare men hade jag varit i dina kläder hade jag startat extremt smått. Sålt av 10.000-20.000 kr i månaden och investera dessa i fina och stabila utdelande bolag. Viktigt är då att du även återinvesterar utdelningarna för varje år.

Om du väljer rätt courtageklass hos t.ex. Avanza så finns det även möjlighet att köpa för mindre summor utan att det ska bli särskilt dyrt. Det här var inte möjligt förut.

10.000-20.000 kr varje månad är ett extremt stort sparande och med tiden kommer du lära dig vad du vill investera mer i och tvärt om.

Gift dig aldrig med bolag. Allra helst inte i början. Du bör givetvis vara långsiktig i dina innehav, men se till att lämna plats för bolag som du själv tycker är bättre. Med tiden kommer du lära dig otroligt mycket. Spara aldrig på bolag som går dåligt utan att själv veta varför du behåller det.

Det jag oftast gör är att ta bevakningsposter i vissa bolag för att senare fylla på med tiden. Då får jag tid att lära känna bolaget mer då det för mig är mer motiverande att följa ett bolag som jag faktiskt har i portföljen. Börsdata har verktyg till att hitta exempel på fina värdebolag att investera i.

Ratos, Ericsson och Telia är exempel på bolag som jag haft bevakningspost i men relativt tidigt sålt av. Dessa investeringar gav +-0 i slutändan.

Jag tycker som sagt att du ska behålla pengarna i dina fonder, men sälja av successivt månad för månad om ditt mål är att bygga en passiv inkomst.

Kan du dessutom skjuta in lite extra sparande från din lön varje månad så kommer du verkligen att se ett pengaregn med tiden.

Styrkan med passiva inkomster

Och så sist en liten morot eller påminnelse som jag vill att du ska ta med dig på din resa…

Du kommer med tiden stöta på många som inte tror på utdelningsfilosofin. Oftast är det investerare som vill framhäva sin egna strategi genom att backa de andra, i stället för att prata positivt om sin egna.

Jag är ett levande exempel på att passiva inkomster faktiskt existerar. För tillfället betalar min portfölj 3 st av mina hyror under året. Detta om jag skulle använda utdelningarna jag får till att betala hyran det vill säga.

För mig är det en stor morot att tänka så. Jag har alltså fri bostad med värme under hela den svenska sommaren! Jag kan även tanka min bil under hela året för pengarna.

Med tiden kommer du kanske inse att den här strategin inte var något för dig, men då har du i alla fall försökt!

Stort lycka till från herr KTM

(sambo KTM önskar också lycka till)

 

 

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x