Då det kommit in en hel del bra frågor på sistone så ser jag till att svara på ytterligare en 🙂

Läsarfråga:

Hej!

Först vill jag tacka för en mycket bra blogg!

Jag skulle tycka det var intressant om du skrev om vilka bolag du har och hur många du kommer köra på.

Jag har precis börjat bygga på min utdelningsportfölj och jag är orolig att jag börjar få för många innehav. (runt 30st just nu).

Hur ser du på antalet innehav?

 

Först och främst vill jag tacka så mycket för frågan. Det är grymt kul att kunna dela med mig av det jag själv lärt mig genom åren och ni får mer än gärna fortsätta skicka frågor till mig.

Nu till frågan…

 

Hur många bolag äger jag

För att svara på frågan tänkte jag att det kan vara intressant att se hur många bolag jag själv äger

 

Svenska (placerat på ett ISK): 19
Utländska (placerat i en KF): 6
Totalt 25

För att förtydliga så är mina innehav rätt statiska, men ibland händer det att jag tar in något nytt givetvis. Har historiskt sett enbart sålt 3 bolag, resten har jag behållit. Aktier är lite som ostkrokar, de blir godare ju längre du sparar dem, oftast.

Här är min fulla portfölj

[visualizer id=”2199″]

 

Rekommendationen

Alla skolor har givetvis sin egna lärobok, men kikar vi på rekommendationen från Aktiespararna säger den:

  • 10-15 bolag av olika storlek

  • 5-6 olika branscher

Självskrivet är så att du inte ska stoppa 15 fastighetsbolag i din portfölj, men det antar jag låter rätt förnuftigt?

Tanken är väl att ifall du har alla dina dyrbara ägg i en och samma korg så spricker allt om du tappar korgen.

 

Vad händer med fler bolag?

Det som egentligen händer när du stoppar in fler bolag (större) är att du borde komma närmare Index, men inte i alla fall.

Idag talas det oftast om att man ska försöka slå index med si och så många procent, men äger du Stockholmsbörsens 30 största bolag så följer du ju redan OMXS30 index.

Genom att försöka plocka ut färre bolag som stiger mer än det generella så slår man Index.

Ett annat mycket vanligt argument till att man inte ska ha fler bolag än dessa 10-15 är att det blir svårt att följa mer bolag rent praktiskt.

 

Skillnad Utdelningsportfölj?

En skillnad som jag ser är att en utdelningsportfölj fokuserar på bolag med stabil och hållbar utdelning och kanske inte nödvändigtvis själva totalavkastningen.

Har du många bolag i portföljen så kan du öka chansen att erhålla en riktigt bra utdelningstillväxt med åren, förutsatt att du behåller samma bolag.

 

Mitt tycke

För mig som utdelningsinvesterare ser jag egentligen inte antalet bolag som en begränsning. Jag följer väl inte bolagen till punkt och pricka i varje kvartalsrapport men läser ändå det viktigaste i rapporterna som kommer ut.

Då jag är inloggad på Avanza dagligen ser jag dessutom med lätthet ifall det händer något stort i ett bolag och kursen t.ex. dippar väldigt mycket en dag. På så vis kan jag passa på att köpa mer poster i dessa bolag om jag fortfarande ser bolaget som värdefullt.

Så för mig är det mer en jakt att försöka hitta stabila bolag att behålla i portföljen, snarare än att fokusera på ett visst antal.

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x