Senast den 3:e maj vid midnatt ska din deklaration finnas hos Skatteverket. Nu när allt fler valt att teckna sig för Tessins låneportföljer så har jag även fått några frågor som rör skatt och deklaration av just låneportföljen som i år skiljer sig. Tanken är som vanligt att jag ska ge ett så enkelt svar som möjligt, precis som jag alltid försöker göra.

 

 

Observera

Det här inlägget ingår i mitt samarbete med Tessin. Alla åsikter är dock 100% mina egna och skulle jag finna att Tessin inte längre intresserar mig kommer jag meddela det på bloggen

Tänk på att aktieinvesteringar alltid innebär ett stort risktagande. Investera aldrig pengar i aktier som du inte är beredd att förlora. Kronan till Miljonen rekommenderar aldrig någon att köpa något utan på bloggen får du enbart följa mina egna tankar och val på vägen till 1 miljon kronor.

Vad är Tessin?

Via Tessin kan du som privatperson enkelt investera i spännande fastighetsprojekt och få avkastning (ränta) på din investering. Fastighetsinvesteringar har historiskt sett varit ett prima alternativ att bygga en förmögenhet på.

Du väljer själv projekt via Tessins site, investerar dina pengar, och får sedan en årlig avkastning på ditt investerade belopp. När projektet är färdigt (normal löptid 1 år) betalas ditt insatta belopp + ränta ut till dig som investerare.

Tessin fungerar som en mellanhand mellan oss investerare och fastighetsutvecklarna och möjliggör denna typ av investering som tidigare varit svår för oss privatpersoner att ingå i utan tillräckligt med kapital.

Skatt hos Tessin

Generellt gäller för skatt Tessin:

När du lånar ut pengar till projektägare via Tessin, utgörs din avkastning av ränta, på vilken skatten är 30%. Tessin ser till att rapportera in din erhållna ränta till Skatteverket men någon skatt dras inte direkt.

Det här gör att du kan få en större kvarskatt om du har ett stort belopp hos Tessin, givetvis beroende på hur din skattesituation ser ut i övrigt. Här har vi alltså en skillnad mot Lendify som också drar av skatt på dina investeringar.

Vad tidigare år behövt göra är att kontrollera uppgifterna från Tessin som finns förifylld på deklarationen (se bild nedan) och sedan skicka in.

Tessin låneportfölj – deklaration

Tessins låneportfölj är kort och gott en kombination av flera olika fastighetsprojekt. Tänk dig en Gott-och-Blandat påse där varje godisbit är ett fastighetsprojekt (kanske inte riktigt så många). Minsta investeringen för en portfölj är oftast 50 000 kr men kan ibland vara mindre. Ända sedan december 2019 har jag enbart investerat i Låneportföljer hos Tessin.

Frågorna jag fått rör deklarationen av Tessin Låneportfölj. Det många, inklusive jag, blev varse om är den extra bilaga som här måste fyllas i.

 

Fyll i bilagan för låneportföljen

Varför kommer då denna bilaga? Tessin svarade mig såhär:

Vi har fått in information om att våra uppgifter kategoriseras som värdepapper hos skatteverket i och med namngivningen låneportfölj vilket är varför många av dessa uppställningar nu blivit tomma

Det här är emellertid ingen fara utan går lätt att fixa. Jag kan dock förstå att många ställer mig frågan då jag är lite av ett ansikte utåt för Tessin 🙂

 

Välj rätt kategori

Här har jag fått informationen att Kategori 3 är den rätta men Tessin uppmanar alla att dubbelkolla med Skatteverket.

Jag gjorde så att jag ringde Skatteverket och fick detta bekräftat, så jag skulle säga att det är rätt information.

Välj den kategorin för samtliga rader som rör Tessin.

 

Välj rätt omkostnadsbelopp

Omkostnadsbeloppet är det sista steget och dessa måste du fylla i manuellt. Allt annat är förifyllt. Här har Tessin skickat ett mail till dig som heter Kontrolluppgifter 2020. Där finns infon om omkostnadsbelopp

Har du inte kvar mailet (som var fallet för mig), så kan du maila info@tessin.se så får du det skickat igen. Jag fick väldigt snabbt svar!

Efter det är din bilaga klar och du kan kontrollera annat innan du slutligen skickar in din deklaration.

Tessin har under många år givit mig ett stabilt och kontinuerligt kassaflöde som jag då återinvesterat i nya projekt hos Tessin. Jag tycker det här är ett fantastiskt val ifall du är sugen på lite mer diversifiering bortom börsen. Min förhoppning är att vi i framtiden ska kunna spara i ett ISK.

 

Men så till den sista frågan. Kommer vi behöva göra detta igen nästa år? Fick det här trevliga svaret direkt från Tessin:

Vi hoppas självklart på att de kontrolluppgifter som vi skickar in ska läggas in per automatik hos skatteverket inför kommande år men i och med att det inte är samtliga investerare i låneportföljerna som blivit påverkade av detta vågar jag inte svara på om namngivningen kommer orsaka detta även nästa år. Tror mycket av det beror på om skatteverket uppmärksammat att det orsakar mycket manuell hantering. Vi arbetar just nu på att sammanställa alla situationer från deklarationen för att hitta så smidiga lösningar som möjligt inför nästa deklaration men jag skulle gissa att den översikten (via bilagan) som vi skickade i år även kommer skickas nästa år utifall att då den varit väldigt uppskattad. 

2 3 votes
Article Rating
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x