Spelindustrin har haft en stadig uppgång sedan 2010. Såväl spelutvecklare som spelbolag har börsnoterats och spelaktierna har varit särskilt eftertraktade av de som söker investeringssparande med låg eller medelhög risk. Däremot har 2018 kommit med flera nya regeländringar och från och med nästa år kommer det att börja gälla nya regler för spelbolag i Sverige. Detta har givetvis fått många aktieägare att undra om de nya reglerna kommer att påverka aktiemarknaden.

 

Spelmonopolet försvinner

Efter en omfattande spelutredning beslutade regeringen i juli att man skulle ta bort den nuvarande lagstiftningen för spel och byta ut den mot ett modernare licenssystem. Det här systemet används redan i flera andra länder i Europa, bland annat i Danmark och i Storbritannien, och det har haft en positiv inverkan på både spelare och företag. Det här kommer kortfattat att innebära att alla spelbolag som vill vara verksamma i Sverige, oavsett om de är utländska eller svenska, måste ha en godkänd licens för spelen de erbjuder, betala en vinstskatt på 18 procent och uppfylla särskilda krav och regler för tjänsten de erbjuder.

(”stock market” (CC BY-SA 2.0) av 401(K) 2013.)

 

Positivt för etablerade bolag

Det nya licenssystemet har välkomnats av nästan alla etablerade spelbolag som i dag är aktiva i Sverige. Faktum är att spelbolagen har varit en bidragande faktor till att spellagen har ändrats, då det tidigare har rått orättvisa fördelar till de statliga spelbolagen. Det nya systemet kommer innebära att det blir en rättvisare konkurrens om marknaden och alla bolag kommer att vara verksamma under samma premisser och på lika villkor. De som kommer att påverkas mest av lagen är de spelsajter som inte får sina licenser godkända och de som inte kan uppfylla kraven som ställs. För dessa kommer det att bli olagligt att marknadsföra och erbjuda sina tjänster i Sverige och till svenskar. Straffet kommer att vara höga böter och ett förbud mot att driva sin verksamhet. Sedan ansökan öppnade den 1 augusti har flera ansökningar kommit in och Lotteriinspektionen arbetar hårt för att granska alla.

(”Stock market returns” (CC BY-ND 2.0) av QuoteInspector.)

 

Konsekvenserna blir få

Spelaktierna tros inte påverkas avsevärt av den nya lagförändringar, tvärtom kan det komma att ge de spelbolag som får sina licenser snabbt en knuff uppåt. Spelmarknaden på nätet förväntas växa överlag de närmaste fem åren och de svenska spelbolagen är särskilt väl positionerade för att kunna ta både den svenska och europeiska marknaden med storm. Mr green aktie har haft en stabil tillväxt 2017-2018 och förväntas fortsätta att växa. Företaget noterades på Stockholmsbörsen så tidigt som 2013 och med en erfarenhet av licenssystem i länder som Storbritannien, Danmark och Baltikum förväntas de tillsammans med andra etablerade spelbolag att ha en fördel när det nya systemet träder i kraft. De som förväntas påverkas mest är de mindre spelsajterna.

Överlag har den nya lagändringen välkomnats varmts. Den har välkomnats av spelbolagen såväl som av spelarna. Syftet med det nya systemet är inte att göra det svårare att spela eller driva spelsajter, utan att skapa en säkrare marknad.

 

0
Kommentera gärna :)x
()
x