Om du är ny i aktiesvängen och undrar hur det egentligen fungerar med skatter och regler så är du inte ensam. Många nya aktieägare ser fram emot sin första utdelning, när de får skörda frukten av sin investering, men de vet inte riktigt hur man skattar på utdelningen. Det är viktigt att man kollar upp vad som gäller för just den typ av aktiebolag som ger utdelningen och reglerna skiljer på svenska och utländska aktier.

Därför ska vi nu tillsammans ta en snabb titt på hur utdelning från svenska och utländska aktier beskattas samt utdelning för fåmansbolag. Detta är en ganska så grundläggande guide och när du har läst igenom den kommer du ha ett hum om vad för skatt som ska betalas, även om det kan vara bra att göra mer research. Förhoppningsvis kommer det att räta ut en del frågetecken så att du kan njuta av din utdelning med gott samvete!

Utdelning från svenska aktier

Det är viktigt att göra skillnad på inkomst som kommer av att du säljer aktier med vinst och utdelning aktierna ger.

Vid utdelning av börsnoterade aktier som handlas på en börs och även är registrerade hos värdepapperscentralen gäller 30% skatt och för onoterade aktier gäller 25%. När det gäller så kallade kvalificerade aktier, vilket handlar om små bolag med få ägare beskattas utdelningen med 20%.


Utdelning från utländska aktier

När du får utdelning på aktier så ska det så klart skattas, och det även i utlandet. Då ska en så kallad källskatt betalas, som dras automatiskt när du får dina pengar.

Hur mycket skatt som ska betalas beror på vilken typ av aktier du äger. Om du äger utländska aktier så kan du aldrig drabbas av att behöva betala högre källskatt än de 30% som gäller i Sverige. Det år som du redovisar den utländska inkomsten i din deklaration så ansöker du själv om avräkning för den utländska källskatten.

Aktiespararnas hemsida hittar du mer information om hur källskatt fungerar och vad du behöver tänka på om du är intresserad av att köpa utländska aktier.


Utdelning för fåmansbolag

Fåmansbolag är den vanligaste formen av aktiebolag i Sverige. Det är ett aktiebolag där mer än 50% ägs av max fyra delägare. En delägare behöver här inte vara detsamma som en person, det kan också röra sig om en grupp. Ett fåmansbolag får inte vara noterat och handlas på en reglerad marknad.

Det är mycket vanligt att ägare av aktiebolag tar utdelning i stället för lön genom att ta en del av företagets vinst och dela den med aktieägarna. Det vanligaste och bästa skattemässigt är en kombination av utdelning och lön.
Du hittar en utförligare guide om utdelning för fåmansbolag på Ageras hemsida.


0
Kommentera gärna :)x
()
x