Robinhood är en app som låter traders och aktiehandlare handla aktier utan någon som helst kommission. Denna tjänst har appen oerhört populär bland småtraders och folk som önskar handla aktier utan att behöva betala kommissionskostnader för varje trade. I USA var Robinhood den första, och idag största appen som erbjuder denna typ av tjänst.

Hur fungerar tjänsten dock? Hur kan en aktieplattform erbjuda en kommissionsfri aktiehandel och hur gör en sådan tjänst pengar egentligen? Är denna affärsmodell framtiden?

Att affärsmodellen är oerhört attraktiv har inte undkommit någon (vem vill betala en kostnad man kan undvika). Men hur fungerar den egentligen? Hur gör en app som Robinhood pengar egentligen? Och är det på konsumentens bekostnad eller tjänar alla på denna nya affärsmodell?

Såhär gör Robinhood pengar

Robinhood är indirekt en bank!

Affärsmodellen är egentligen genialisk och fler handelsplattformar borde överväga att implementera denna affärsmodell på ett eller annat sätt, förutsatt att det gynnar konsumenten självklart. Plattformen bör inte tillämpa Robinhoods affärsmodell utöver deras nuvarande affärsmodell utan det bör vara antingen det ena eller det andra.

Det Robinhood gör är att de lånar ut de pengar som fortfarande är oinvesterade hos sina användare. Lånen är i form av mikrolån eller snabblån som vi kallar dem i Sverige, men också större lån som bolån och andra stora lån med säkerhet. Således gör de en vinst i ränta på de utlånade pengarna. När en användare därefter önskar investera sina pengar så kan de göra det. Många investerare brukar väldigt ofta göra insättningar på sina konton och därefter låta pengarna ligga på kontot i ett tag—alternativt så ligger de på kontot i flera dagar mellan investeringar. Denna tid där pengarna är oinvesterade avser Robinhood investera dem och tjäna pengarna på det sättet. Om kapitalet som är investerat överstiger Robinhoods likvida medel så ber de om ett lån själva och således aldrig låter en användare miste pengar, utan som användare märker man absolut ingenting, och Robinhood avser kapitalisera på den ”idle”-tid som pengarna ligger oinvesterade.

Det brukar alltid finnas oinvesterade pengar på en handelsplattform nästan hela tiden. När någon väljer att investera så är sannolikheten stor att någon annan valt att sälja. Således finns det alltid pengar som är oinvesterade, och för en plattform som Robinhood, som har en överblick över allt, kan på ett bättre sätt allokera pengar och dra nytta av den totala mängd pengar som inte är investerat på sin plattform och investera en procentsats av detta belopp hela tiden, för att således göra en vinst.

Ju fler som använder dears plattform, ju mer pengar ligger oinvesterat hos dem, ju mer pengar kan de låna ut och ju större räntor kan de dra in. För Robinhood har det aldrig varit så att alla deras användare haft alla sina pengar investerade på en och samma gång—så att de inte haft möjlighet att låna ut pengar har aldrig skett, och kommer säkert aldrig att ske. Om det dock sker så tar bolaget helt enkelt ett lån själva och går med förlust i några månader, för att därefter återuppta sin affärsmodell som fungerat i snart 4 år.

Robinhood är ett intressant fall att studera och oftast brukar affärsmodellen gå det motsatta hållet—det är banker som förvaltar pengar som därefter erbjuder aktiehandel. I Robinhoods fall är det tvärtom, det är ett företag som erbjuder aktiehandel som därefter förvaltar användarnas pengar.

Hur det kommer att gå för dem är ett oerhört intressant fall att studera. Just nu är de störst i hela USA och möjligheten att vi ser namnet ”Robinhood” även i Europa de kommande åren är högst sannolikt. Robinhood kanske är nästa Uber.

1
0
Kommentera gärna :)x
()
x