Det är faktiskt roligt att sätta upp och följa en budget för att nå sina sparmål, speciellt när man börjar se resultaten av sitt engagemang. I början kan det vara svårt att få in tankesättet att man ska försöka dra ner på kostnaderna varje månad, men efter ett tag blir det mer naturligt.

 

 

När man har ett ambitiöst sparmål måste man ha koll på varenda krona. Om man tänker på hushållsekonomin på samma sätt som på företagsekonomi ser man att det finns fasta och rörliga kostnader. Fasta kostnader är allt som man måste betala varje månad och som man i regel inte kan få billigare. Hyra eller betalningar på bolånet, försäkringar, internet- och dagiskostnader är exempel på fasta kostnader. Även om kostnaderna är fasta går de att påverka ibland, exempelvis genom att man förhandlar sig fram till ett bättre bolån eller skaffar en billigare försäkring. Det är dock inte lika lätt att få ner fasta kostnader jämfört med rörliga kostnader.

Rörliga kostnader är allt som fluktuerar varje månad och som kan förändras beroende på val eller konsumtion. Elkostnader kan man till exempel dra ner på genom att förbruka mindre och samma sak gäller för andra rörliga kostnader. Det viktigaste att hålla stenkoll på och försöka minska är dock konsumtionskostnader. Underhållning, mat, kläder, bensin och allt annat som inte är en fast kostnad räknas in här. Genom att handla på ett smartare sätt är det ganska enkelt att förminska hushållets rörliga kostnader och på så sätt är det enkelt att nå ett ambitiöst sparmål.

 

Håll koll på butikernas extrapris

Nästan alla butiker har regelbundna erbjudanden som innebär att man kan köpa varor till ett nedsatt pris. Att hålla koll på vad olika butiker har ett erbjuda är smart om man har lite framförhållning. Tänk om du går in på Ikea och köper en byrå, för att sedan se nästa vecka att de har ett erbjudande på samma byrå. Om du istället har koll på vad butikerna har för erbjudanden varje månad eller vecka kan du undvika samma misstag.

 

Att själv hålla koll på allt kan dock vara svårt, men som tur är finns det hemsidor som samlar in många olika erbjudanden från svenska butiker och publicerar det i ett samlat format på sin egen hemsida. En sådan sida heter Bästaerbjudanden och där finns både reklam samt erbjudanden från företag i flera olika branscher upplagda. För att spara in på matkostnader kan du till exempel se på Willys veckoblad eller på Hemköp erbjudanden för att se om det är något du kan ta del av. Det är samma reklam och veckoblad som finns i butiken, men det är både mer miljövänligt och smidigt att se på det online. Det går även att prenumera på olika erbjudanden och få dem skickade direkt till e-posten. Genom att göra det kan du vara säker på att du aldrig missar någon bra rabatt.

 

Flera bäckar små blir till en stor å

Matkostnader är ganska enkla att få ner utan att man behöver sluta unna sig något extra då och då. När du ser att det finns ett erbjudande på något du vanligtvis handlar kan du passa på att bunkra upp lite extra för att ha i skafferiet eller frysen. Det blir snabbt till en vana att handla på det sättet och även om det verkar som att man sparar småslantar kan det bli en del på lång sikt. Samma sak gäller för andra saker som till exempel möbler, skor och elektronik. Pengarna som sparas in på att handla lite smartare kan med fördel investeras i något och på så sätt växa till sig.

0
Kommentera gärna :)x
()
x