Det här är ett samarbete med Brocc som erbjuder dig att investera i lån och få avkastning på dina pengar. I det här inlägget förklarar jag mer vad Brocc är för typ av tjänst och vad som erbjuds.

Vad är BROCC? Den enkla förklaringen

Brocc är ett sätt för dig som investerare att låna ut pengar till svenska, kreditvärdiga låntagare och på så vis få en avkastning på ditt insatta kapital. Se det som att du blir din egna bank. Varje månad betalas delar av ditt lån tillbaka och du får också ränta (avkastning) månadsvis.

Det här fenomenet kallas för P2P-lån (står för Peer to Peer) och innebär alltså att du blir en andra personers långivare. Skillnaden är väl att du slipper sätta upp ditt egna bankkontor och hålla på med massa papper hit och dit. Allt sådant sköter Brocc om.

Som den här videon förklarar så illustrativt så slipper vi mellanhänder och kan därigenom hålla nere kostnaderna, både för långivare och låntagare.Just nu investerar jag i liknande tjänster som Brocc erbjuder.

 

Vad blir avkastningen?

Avkastningen beror på vilken risknivå som väljs och varierar mellan 5-8%. Målavkastningen är 6,5% efter kreditförluster och avgift.

När du skapar ditt konto (se nedan) får du välja om du vill köra på Bas eller Offensiv riskprofil samt lång eller kort investeringshorisont. Med en kortare investeringshorisont blir det också lägre avkastning.

 

Vem lånar jag ut till?

Den genomsnittliga låntagaren är 43 år med en fast inkomst och tjänar ca 30 000 kr/månad. Av dessa har ingen någon tidigare kreditanmärkning, vilket jag tycker känns tryggt.

En vanlig anledning till att låntagaren lånar via Brocc är för att samla dyrare lån och krediter under ett och samma tak och minska sina kostnader.

Så skapade jag mitt Brocc konto

Det är faktiskt väldigt lätt att skapa sitt konto och jag gjorde det inom ett par minuter. Notera dock att jag inte börjat investera något ännu.

Såhär skapade jag kontot:

Ange användaruppgifter

Via ”Börja Investera i P2P lån” anger du din mail, ditt telefonnummer och personnummer.

Signera

Efteråt är det bara att signera med ditt Mobila Bank ID och sedan är du klar för sista steget

Bekräfta kontot

Efter signering får du ett mail för att bekräfta att uppgifterna är dina egna. Via mailet aktiverar du ditt konto och sedan svara du på ett par enkla frågor kring hur mycket du tänkt investera samt vad dina pengar kommer från etc.

När detta är klart så är du ”Good to Go” och redo att sätta in dina för pengar till arbete. Minsta summan innan du kan börja investera är 10 000 kr.

Risker med Brocc?

Brocc är tydliga med att förmedla att du som långivare står för risker ifall det skulle bli en kreditförlust, d.v.s. att låntagaren inte kan betala sitt lån. För att minimera denna risk sprids din investering på många olika låntagare. Med andra ord – du står för risken, men får också avkastningen.

Det som är fint är att Brocc ser till att kontakta de du lånat ut pengar till för att påminna dem om att betala. Som din egna bank behöver du alltså inte driva in pengarna själv utan du överlåter det här ansvaret. Smidigt!

Något som också är trevligt är att de har ett samarbete med Lindorff och om något skulle inträffa (t.ex. en konkurs) så tar Lindorff över och administrerar lånen. Det samarbetet innebär alltså en extra backup.

Tänk på att ingen investering är helt riskfri. Satsa därför aldrig pengar som du inte har råd att förlora.

1
0
Kommentera gärna :)x
()
x