Det var länge sedan jag skrev om servicebolaget Coor. Då jag såg en fråga om bolaget och hur aktien mår på ett forum så tänkte jag damma av analysen och se ifall det här är ett köp här och nu. Vad är anledningen till att Coor är ner och hur hållbar är utdelningen?

Förra gången jag skrev om Coor var under brinnande pandemi, men aktien hade ändå börjat återhämta sig från absoluta botten. Idag har vi ett annat läge. Aktien ligger nu på samma nivå som när Covid-19 precis brutit ut i Sverige och aktien har inte rört sig uppåt sedan dess. Det finns en solklar anledning till detta, vilket jag går igenom lite längre ner.

Rent generellt har jag alltid varit lite intresserad av Coor, mest med tanke på min egna Lynchning*. Det stora bolaget jag jobbar åt anlitar Coor och jag tycker personalen där ser ut att må bra – glada och trevliga för det allra mesta.

*din egna spaning av ett bolag genom observation i din vardag. Det klassiska exemplet är väl att kika hur många kunder din lokala H&M butik har då du är där för att handla

 

Coor totalavkastning

Kursen i Coor just nu är i princip lika med den som var vid noteringen. Dock har utdelningen varit väldigt hög under åren och har du återinvesterat denna så har du fått +58% sedan sommaren 2015. Räknar vi ut ett CAGR på det så blir det 5,88%. Ingen imponerande siffra precis men ändå bättre än Telia.

Nu har vi inte allt för många år i historieboken, men än så länge är det ingen rolig siffra. Samtidigt var det betydligt bättre innan det tuffa läget vi nu befinner oss i.

 

Coor utdelning

 

TYP UTDELNING SEK/AKTIE UTDELNINGSDATUM
Extra utdelning 2,4 2023-10-09
Utdelning, årlig 2,4 2023-05-05
Extra utdelning 2,4 2022-10-12
Utdelning, årlig 2,4 2022-05-06
Extra utdelning 2,4 2021-10-07
Utdelning, årlig 2 2021-05-03
Utdelning, årlig 0
Utdelning, årlig 2 2019-05-09
Extra utdelning 2 2019-05-09
Utdelning, årlig 1,8 2018-05-04
Extra utdelning 2,2 2018-05-04
Utdelning, årlig 1,55 2017-05-11
Extra utdelning 1,45 2017-05-11
Extra utdelning 0,6 2016-05-06
Utdelning, årlig 1,4 2016-05-06

 

Coor är en klassisk högutdelare där utdelningstillväxten inte är mycket att hänga i julgranen. Bolaget är också kända för att ge ut en hel del extrautdelningar som du kan se i tabellen ovan.

Målet är att dela ut ca 50% av det justerade nettoresultatet. Det här varit väldigt ansträngt och på senare tid har utdelningsandelen legat närmare 100%, t.o.m. 111% nu sista året. En tanke är nu att Coor måste dra i handbromsen gällande utdelningen.

Det är en väldigt stressad utdelning i mitt tycke, och nästan i fas med det H&M hade innan man sänkte.

Klart är att man värdesätter utdelningen högt i Coor. I årsredovisningen betonas vikten av utdelning gång på gång. Bland annat av dåvarande CFO:

Det positiva är att direktavkastningen räknat på extrautdelningen är 12,16%. Räknar vi inte med denna utan bara den ordinarie utdelningen (2,4 kr) så ligger direktavkastningen på över 6%. Det är fortfarande mycket och helt klart något som man kan hålla kvar vid trots kämpigt läge.

Coor

Coor är då ett s.k. servicebolag där man tar hand om städning, fastighetsservice, personalmatsalar m.m. åt andra företag. På vårt egna kontor fyller man kaffemaskinen, ställer ut fruktkorgen och städar. Idag har Coor ca 13 000 anställda. Lövblåsning verkar man också sköta…

Avtalen som Coor har med företagen ligger allt som oftast på 5 år. Efter det försöker man förnya dessa för att behålla befintliga kunder. Historiskt har man kunnat förnya ungefär 90%. Dessutom försöker man givetvis vinna nya kunder samt växa lite genom förvärv. I snitt har Coor vuxit med runt 9% årligen de senaste 5 åren.

När pandemin kom var det enorm osäkerhet. Skulle företagen fortsätta ha kontoren öppna? Hur många skulle behålla sina kontrakt? Det visade sig vara ett enormt köpläge där och då, men så var det i det mesta som berördes av pandemin.

Som du ser är kursen nere i samma nivå nu, men frågan är ifall vi har samma köpläge som under pandemin.

Coor – köpvärt 2024?

Situationen nu är på sätt och vis värre än under pandemin om vi tittar i boken. Osäkerheten var kanske större under Covid-19, men saker och ting ser inte jättebra ut här och nu.

I fjol var graden för att förnya kontrakten ner till 82% (90% i normala fall). Volvo AB samt Equinor i Norge är två av kundtappen. Ännu värre är det att man tappat Ericsson i Sverige från augusti i år. Det här kontraktet åt Ericsson var värt 500 miljoner kr i omsättning.

På positiva sidan är att Coor vunnit ett uppdrag för Swedbank värt ca 220 miljoner kr per år samt lyckats förlänga ett stort avtal med Aibel i Norge. Dock är effekten från Ericsson väldigt kännbart.

Vad det här kokar ner till är att marginalen faller, något som marknaden givetvis tar fäste vid

Vidare har man problem att höja kostnaderna för att kontra de höjda lönerna. Det här var en central punkt i rapporten för kvartal 3. Man har tidigare varit tydliga från ledningens håll att bolaget är starka i konjunktursvängningar, men det tycker jag mig inte se nu.

Nu sätts stora besparingsprogram in för att få bukt med marginalen. Personal får gå och effektivare inköp är några av punkterna. Man uttrycker även att man vill sänka skulden. Räntenivåerna är inte kända men troligtvis kommer det här bli en börda inom snar framtid.

Givetvis är det mycket roligare om ett bolag kan växa genom en lågkonjunktur, men om så inte är fallet så är kostnadsbesparingar det enda man egentligen kan göra.

Coor är en fin högutdelare som säkert kommer försöka med alla kort i rockärmen innan man sänker utdelningen. Just nu tycker jag att det är allt för mycket negativt på bordet för att gå vidare med en investering.

Jag själv är inte orolig för kontorsdöden och kan Coor hitta fina kontrakt att täcka upp Ericsson så är det bra att kliva in här och nu.

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x