Har du hört talas om WP Carey (WPC) tidigare? Lugn, det hade inte jag heller. Men kanske bör vi kika lite närmre på denna REIT då det faktiskt finns en hel del positivt att säga om den. Är W.P. Carey en av USA börsens bästa utdelare?

W.P. Carey är en s.k. net lease REIT och faktiskt en av de största inom den gruppen. Den här typen av REIT’s äger fastigheter men lägger över mycket kostnader på hyresgästerna. Dessa kostnader är t.ex. skatter, försäkring och underhåll.

REIT - vad är det?

REIT står för Real Estate Investment Trust och är i grund och botten ett fastighetsbolag som äger, driver eller finansierar inkomstgenererande fastigheter. En REIT betalar minst 90% av vinsten till aktieägarna, detta för att få en skattemässig fördel.

Varför har vissa REIT's lägre utdelningsandel?

Utdelningsfakta

Direktavkastning: 6,27%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Utdelning/år: $4,18

Antal år med höjd utdelning: sedan 1998

5 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 2,36%

Utdelningsandel: 85% av funds from operations

W.P. Carey (WPC)

Aktiekursen har onekligen råkat ut för stryk under COVID-19. Det är inte konstigt då marknaden generellt är orolig kring vad ökad smittspridning kan innebära för bolagen. Inkluderat i oron ligger också höjda räntor och ett stundande USA val. WPC har dock hållit fast vid utdelningen och idag tyder inget på att bolaget kommer sänka.

Självklart är det intressant att kika på totalavkastningen. Denna har varit stabila 12,32% årligen sedan 1998. Den långsiktiga ägaren har därigenom blivit rik.

Som jag sa tidigare är WPC en av de största REIT’s med upplägget att lotsa över mycket kostnader till hyresgästerna. Enligt en artikel jag läst är man faktiskt näst störst och enbart Realty Income är större.

W.P. Carey har ett gäng fastigheter med stor spridning. Totalt har bolaget 1 216 fastigheter där majoriteten är inom industri, lager, kontor och retail.

Under kvartal 2 visade WPC starkt resultat trots den utmanande tid vi lever i. De hyror man inkasserade för halvåret var enbart 2,6% lägre än samma period året innan. Det här har då att göra med uppskjutna betalningar främst inom lager delen av portföljen.

Q3 2020 verkar se ljusare ut med tanke på att WPC inkasserade hela 98% av hyrorna i juli. Inget tyder heller på att det blir sämre. Läs gärna bolagets lättlästa presentation där jag hämtat mycket av infon till denna artikel.

Om vi kikar på skulden relativt till bolagets tillgångar så är den 40.7%. Skulden motsvarar 6x EBITDA*, vilket ändå får klassas rätt defensivt.

*EBITDA: årlig vinst före räntor, skatter, avskrivningar och goodwill-avskrivningar.

Bolaget har höjt utdelningen sedan 1998 och höjde även under IT-kraschen samt finanskrisen 2008/2009. Det ser jag som ett starkt tecken.

När vi pratar utdelningsandel för REIT’s använder man oftast ett begrepp kallat FFO (Funds from Operations). Det här är då kassaflödet från verksamheten och kikar vi på WPC’s utdelningsandel i förhållande till den så är den 85%.

Det som talar för WPC är att man har väldigt långa kontrakt på i snitt över 10 år samt att hyresgästerna är starka och stabila som funnits länge. Största risken som jag ser det är då Retail segmentet samt eventuellt stigande räntor som tillfälligt gör det dyrare för WPC att bedriva sin verksamhet.

Söker du en REIT med lite högre direktavkastning än Realty Income så är detta helt klart en kandidat du borde kika närmre på. Jag ser här och nu inga tecken på att bolaget kommer sluta generera fenomenal avkastning till dig som ägare.

 

 

 

 

 

3.9 7 votes
Article Rating
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x