Telekomjätten Verizon (VZ) handlas nu till en direktavkastning på 6,5% vilket är klart godkänt för den nivån jag eftersträvar i en framtida frihetsportfölj. Dessutom känns utdelningen riktigt trygg och med 40 år utan sänkt utdelning så är Verizon ett bra val inom telekomsektorn.

Många menar att 40 år med positiv utdelningstrend inte stämmer. Verizon grundades vid millennieskiftet för 24 år sedan. Vad många glömmer är att Verizon är vad som blev då Bell Atlantic tillsammans med GTE slogs samman i en jättetransaktion värd $52 miljarder dollar.

14 år senare, år 2014, köpte Verizon ut Vodafones 45-procentiga andel i det gemensamma företaget för 130 miljarder dollar, vilket genomförde en av de största transaktionerna i affärshistorien.

Trots de betydande förändringar som världen inom kommunikation har genomgått så har Verizon och dess föregångare betalat oavbruten utdelning sedan Bell Atlantics bildande år 1984. Verizon har dessutom höjt sin utdelning varje år sedan 2007.

Visst, de senaste 20 åren har utdelningen enbart höjts 3% årligen i snitt. Den siffran har ändå slagit inflationen och dessutom är VZ en högutdelare och inget annat.

Direktavkastningen i VZ är idag i princip lika stor som för svenska Tele2 (räknat ordinarie utdelningar). Med det sagt har Tele2 ingen chans att mäta sig mot Verizons enastående utdelningshistorik där betydligt fler sänkningar förekommer.

 

De senaste 10 åren har totalavkastningen i Verizon varit bra mycket sämre än hos Tele2. Sådant är värt att komma ihåg.

År 2021 ökade skuldsättningen i VZ från 2,52 gånger Ebitda till hela 3,27 gånger. Det här är egentligen inga konstigheter i och med den kostsamma övergången och expansionen mot 5G. På senare tid har skuldsättningen börjat gå ner igen och nästkommande 12 månader väntas den bli 3,21 gånger. Målet är att få ner den åter till 2,5 gånger.

Det pratas mycket om fördelar och nackdelar kring telekom.

Fördelen är helt klart att det är svårt för nya konkurrenter att slå sig in. Verizon, AT&T samt T-Mobile har en väldigt stor vallgrav här. Å andra sidan talas det om att marknaden mer eller mindre är mättad. Utbyggnaden har nått sin stora topp och de flesta har det man behöver helt enkelt. Nu pågår snarare ett priskrig där sänkta avgifter leder till ytterligare sänkta avgifter hos konkurrenterna.

Sedan finns det de som menar att barn får sin smarta telefon i en allt tidigare ålder samt att framtidens äldre människor kommer utnyttja trådlös teknik i en bredare utsträckning än idag. Allt det stämmer nog.

Utdelningsandelen för Verizon räknat på fritt kassaflöde är idag mycket säkra 60%.

Tyvärr ser jag ingen anledning till att hålla både Tele2 och Verizon för tillfället utan man kan gott nöja sig med någon av dessa. Det intressanta är väl att Tele2 har över 60 000 ägare hos Avanza medan VZ enbart har 1600. Home bias antar jag… 😉

I en framtida portfölj där jag fokuserar mer på hög direktavkastning så kan det bli aktuellt att diversifiera sig mot bägge.

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x