STORE Capital Corp (STOR) och Realty Income (O) är två mycket flitigt jämförda fastighetsbolag. Det är lite som när man här i Sverige jämför SCA med Holmen eller Castellum med Hufvudstaden. Buffett har valt att äga STORE Capital i sin portfölj, men frågan är varför och tänker alla vi som äger Realty fel?

 

STORE Capital utdelningsfakta

Utdelningsfakta

Direktavkastning: 5,62%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Utdelning/år: $1,54

Antal år med höjd utdelning: 7 år

5 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 6%

Utdelningsandel: 70% räknat på AFFO (se längre ner)

Buffett äger STORE

Buffett började investera i STORE Capital redan 2017. Han är verkligen inte känd för att ligga tungt i fastigheter och STORE har varit den enda REIT:en i Berkshire Hathaway.

När vi kolla på hur bra STORE och Realty Inome presterat räknat på totalavkastning sedan 2017 så ser det faktiskt väldigt likt ut.

Realty Income har en bättre kreditrating och kan på så vis få ner kostnader på lån bättre.Här i Sverige så är en förespråkare till bra kreditrating SBB’s Ilija Batljan. Samtidigt är deras fina rating också en begränsning då man tvingas sålla bort mycket av de fastighetsportföljer man köper för att man helt enkelt kräver en bra kreditrating. Det blir alltså många oslipade diamanter som går till spillo.

Vad som gjorde att Buffett plockade in STORE framför andra REIT:s är svårt att svara på. STORE har generellt haft en lägre värdering räknat på AFFO*. Är det något Buffett gillar så är det att köpa när prislappen ser attraktiv ut samt att bolaget har framtiden för sig.

*Adjusted Funds From Operations. Specifikt mått inom REITs. Kort och gott det belopp som bolaget får in i hyror från sina hyresgäster justerat. Likhet med det svenska förvaltningsresultatet.

Idag har STORE en högre direktavkastning och samtidigt delar man ut snäppet mindre av vinsten än vad Realty gör. Dessutom har man de senaste 5 åren ökat utdelningen mer än Realty. Med det sagt har Realty mycket längre och pålitligare historik.

Bild hämtat från STOREs presentation till aktieägare. O är Realty Income

Varför har jag Realty Income i portföljen?

Jag har skrivit min lite större analys till varför jag äger Realty (O) som du kan läsa här:

Realty Income – det du bör veta (2021)

För egen del så fanns inte ens STORE innanför min radar när jag gick in i Realty Income för många år sedan.

Hos Avanza har Realty drygt 9000 ägare medan STORE enbart har 600. Den skillnaden förstår jag då det ständigt snackas om Realty men inte STORE. När vi däremot tittar närmre på bolagen så tycker jag att skillnaden borde vara mindre med tanke på att båda två är mycket högkvalitativa REITs.

Anledningen är troligtvis att Realty delar ut månadsvis, vilket inte STORE gör.

Vill du ha mer insikt bland fantastiska utdelare såsom STORE så kan du följa en av bloggens flitigaste kommentatorer på Twitter, nämligen Guldkant på Tillvaron (a.k.a. Stefan)

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x