Om vi snackar utdelningar så är troligtvis AT&T (T) den mest diskuterade bland utländska investerare.  7% i direktavkastning och 36 år med höjd utdelning låter troligtvis som gräddtårta för många. Tyvärr finns det negativa sidor också och en av dessa är att AT&T inte höjde utdelningen i december likt brukligt.

 

Visste du?

AT&T är världens största telekom bolag mätt till omsättning. Det finns givetvis många sätt att mäta ett bolags storlek men här är AT&T störst. Omsättning är dock en sak, vinsttillväxt är en helt annan.

 

Bolaget omsätter $200 miljarder men ett av de stora problemen är att man har svårt att fortsätta växa inom sina områden. Det senaste årtiondet har man enbart lyckats öka utdelningen från $0,42/kvartal till  $0,52/kvartal. Aktiekursen har dessutom varit en fallande trend ända sedan 2017:

Den stora risken är att AT&T nu måste skifta sin verksamhet till områden som kanske är populärare idag än vanlig telefoni. Det har man delvis gjort, men det finns mycket jobb kvar.

En stor anledning till att utdelningstillväxten varit låg är att man sett till att fortsätta göda aktieägarna med pengar, att man expanderat sitt 5G nätverk, fortsatt betala av sin relativt stora skuld samt förbättra det man erbjuder inom streaming. Många förvärv har gjorts.

I grund och botten tänker man att AT&T borde ha gynnats av Corona men det finns också en annan sida av det myntet, nämligen att man måste tacklas med kunder som blivit av med sina jobb och inte kan betala. 

Bolagets belåning är heller inget som känns attraktivt. När jag pratar fastighetsbolag så brukar jag säga att dessa vill uppnå en AA+ eller AAA rating och därigenom går man nu ifrån tänket kring preferensaktier. AT&T har en BBB rating…

Jag har inga exakta siffror men 2012 var belåningen ca 60 miljarder dollar. Idag är den 160 miljarder!

RUN, YOU FOOLs! - Gandalf - quickmeme

 

Så, varför äger jag då eländet?

Frågan du ställer dig nu är givetvis:

Varför äger du då bolaget i din portfölj?

Kikar vi på utdelningsandelen så är den 135%. När H&M nådde 100% var det stor fara då man i princip delade ut hela sin vinst. Innan utdelningen ströps fick man betala utdelningen från sin kassa. Det här får många investerare att rynka på pannan.

Här måste vi dock tänka lite annorlunda med tanke på AT&T’s och dess förvärvsmodell. Här är det fria kassaflödet mer rimligt att kika på och där är för närvarande utdelningsandelen 50%-60%.  Därigenom finns det mycket pengar kvar att exempelvis betala av skuld för. 

{

We remain committed to our dividend, which we’ve increased for 36 consecutive years. We finished the quarter with a dividend payout ratio of about 50%. We expect to end the year with our payout ratio in the 60s, likely at the low end of that range.” 

– CEO John Stankey

En stor anledning till belåningen är förvärvet av Time Warner. Här ingick ett massivt bibliotek av kända varumärken där HBO är ett av dem. Samtidigt får vi inse att räntorna är låga nu. Min tes är att T kan betala av skulde… om man vill.

AT&T kommer inte bli någon kursraket, det kan jag nästan lova. Men får man luft under vingarna och levererar tillväxt i bland annat streaming och 5G så kan detta bli intressant. Till dess så tar jag emot 7% i direktavkastning  som betalas ut kvartalsvis.

3.7 3 votes
Article Rating
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x