Tingsvalvet preferensaktier är en av endast två svensknoterade aktier med månadsutdelning. Det slår mig att jag aldrig någonsin kikat på bolaget, men bättre sent än aldrig antar jag. Här är min egna analys av Tingsvalvet där jag avgör ifall den platsar i en utdelningsportfölj. Hur säker är direktavkastningen på nästan 9%?
Många av oss känner kanske till Tingsvalvet som ett enfastighetsbolag, d.v.s. ett bolag som endast äger och förvaltar en bostad.. Det är också sant, men 2022 bytte man helt fokus där den nya strategin blev att förvalta fastigheter i Mellansverige. Allt började med att man förvärvade RetailFast som hade 14 kommersiella fastigheter.
För egen del är det här bara positivt. Relativt tidigt i min resa lärde jag mig att enfastighetsbolag inte är värt att hålla i portföljen då jag brände mig rejält på Saltängen Property Invest. Tingsvalvets nya strategi känns mycket mer attraktiv.
Till att börja med äger enbart 500 hos Avanza stamaktierna medan 1000 stycken äger preferensaktien. Det här är alltså inget populärt bolag men att antalet aktieägare av preferensaktien överstiger stamaktieägarna är hyfsat intressant. Jag vet att min bloggkollega Petrusko äger preferensaktien i sin portfölj.
Såhär ser deras fastighetsportfölj ut idag. Det enda negativa jag har att säga är väl att jag gärna hade sett mindre Handel och mer av allt annat. Å andra sidan beror det helt på vilken typ av Handel vi menar och för Tingsvalvets del är det en fördel då mycket är Dollarstore. Inom handelssegmentet hittar vi även välkända OLearys som en av de 10 största hyresgästerna.
När vi ändå är inne på handelsfastigheter så har Tingsvalvet tidigare kommunicerat att man i dagsläget är villig att köpa ytterligare i sektorn. Dock ska det då röra sig om vad man kallar för ”big box”-lokaler och där är Dollarstore ett strålande exempel. Vad vi inte kommer se är att man investerar i mindre butiker i gallerior, något som givetvis är betydligt mer riskfyllt i dagens läge.
På den negativa sidan så är det här inget Realty Income där diversifieringen är en dröm för ögat. I Tingsvalvet står de 10 största hyresgästerna för hela 57% av hyrorna. Det här innebär givetvis en risk ifall någon vill lämna skutan.
Å andra sidan är det långa kontrakt för bestånden med en hyrestid på i genomsnitt 7,9 år.
Ytterligare negativt är också att belåningsgraden uppgick till 54% i senaste rapporten. Det är ingen skräcksiffra men gärna hade jag sett den under 50%. Målet verkar vara att få ner den ytterligare.
En fördel är att större delen av hyrorna är inflationsjusterade. När räntorna höjdes var det denna typ av bolag som mådde allra bäst. Tyvärr gäller det omvända när inflationen sjunker. Precis som för många REIT:s i USA så är avtalen konstruerade så att hyresgästen står för drift- och underhållskostnader.
Direktavkastningen är hela 8,69%, något som givetvis i många fall skulle vittna på en stor kris och närliggande sänkt eller slopad utdelning. Dock ser det ut som att utdelningen är väl under kontroll och resultatet täcker utdelningen 2,5 gånger om. Mycket elände behöver hända innan utdelningen slopas.
Kikar vi på min tabell över preferensaktier så är Tingsvalvet placerat som nummer tre på listan. K2A är exemplet där man slopade utdelningen då det inte var hållbart, men enligt min mening har Tingsvalvet betydligt bättre utsikter. Jag pratade länge om att byta bort K2A mot Sagax men gjorde inget förrän det var lite för sent. Ett stort misstag.
Jag kan kort sagt förstå varför Petrusko (som hållit på med utdelningsinvestering länge än jag själv) valt in Tingsvalvet till sin portfölj nu när han lever på utdelningar.
Det här är ett bra val för den utdelningshungrige skulle jag säga.
Även om jag gillar månadsutdelning så ogillar jag preferensaktier och håller mig borta för egen del då det finns väldigt många andra värdepapper att investera i istället.Däremot är det bra om alla investerare sätter press på bolagen att dela ut månadsvis istället för en gång om året.Jag vill ha betalt så snart som möjligt efter att jag har köpt andelar i ett värdepapper för livet är alldeles för kort för att bara få betalt en gång om året.T.ex.vilken löntagare hade accepterat att arbeta ett helt år för att sedan få hela lönen på en gång i efterskott?!Antagligen ingen, men av… Läs mer »
Jag håller med. En aktie som inte delar ut tjänar man ju bara pengar på den dagen man säljer den. Men som utdelningsinvesterare vill man ju inte sälja sina aktier får att få in cash. Det är ju utdelningarna som är poängen. Jag tror att de som köper aktier utan utdelning är väldigt unga och de tänker att om 40-50 år, när de ska gå i pension, har aktierna blivit värda mycket mer och de kan sälja dem. Helt motsatt strategi jämfört med utdelningsinvesterare.
Nu är det ju så att utdelningen baseras på föregående års vinst, och den klubbas på stämman. I regel betalas den ut kort efter det.
Personligen trivs jag bra med det upplägget, och ogillar starkt alternativet att bolaget håller inne pengarna för att istället pyttsa ut dem kvartals- eller månadsvis. När utdelningen väl är fastställd vill jag ha den snarast möjligt så att jag kan allokera den som jag vill och gå vidare med mitt liv.
En utdelningsinvesterare vill ha ett kontinuerligt kassaflöde, inte en gigantisk utdelning en gång och sedan ett år utan att det händer något alls. Jag förstår hur du tänker, M, men det är inte så en utdelningsinvesterare tänker. Vi vill inte hålla reda på för vilken period utdelningen gäller, bara att den kommer kontinuerligt.
Det går kanske att skaffa sig en förmyndare som tar emot utdelningen när den kommer, delar upp den i 52 lika delar, och sedan betalar ut den som veckopeng. Detta uppnår det så åtråvärda kontinuerliga kassaflödet, men jag menar att det bara är ett självbedrägeri och saknar egentligt värde.
Vågat skulle jag säga men Petrusko har nog bara en liten stek som ger några hundralappar i månaden som den försiktiga general han är
Vet du vad inlösenkursen är?