Hög direktavkastning och hög utdelningstillväxt? Det är svårt att hitta den kombinationen men finns det något bolag som just nu visar upp det så är det REIT:en STORE Capital. Aktiekursen har fallit en hel del men om min utdelningsnäsa vädrar rätt så kan STORE fortsätta hålla i en attraktiv utdelning.

 

REIT - vad är det?

REIT står för Real Estate Investment Trust och är i grund och botten ett fastighetsbolag som äger, driver eller finansierar inkomstgenererande fastigheter. En REIT betalar minst 90% av vinsten till aktieägarna, detta för att få en skattemässig fördel.

Varför har vissa REIT's lägre utdelningsandel?

Utdelningsinformation

Direktavkastning: 4,95%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

År i rad med utdelningshöjning: sedan listningen 2014, vid deras IPO

Utdelningshöjning från 2014: 40%, se bild nedan för detaljer

Utdelningsandel: se bild

 

 

Kort om STORE och case

Kort sagt kan man säga att STORE capital verkar inom retail och service sektorn. Fastigheterna som hyrs ut till hyresgästerna är inom kedjebutiker, stormarknader, hälsoklubbar, utbildning, detaljhandel, service och distributionsanläggningar.

Totalt har bolaget strax över 2500 fastigheter som hyrs ut till hela 500 hyresgäster. Hyresgästerna är oftast av den större kalibern och cirka 73% av dessa genererar en vinst på över $50 miljoner.

Som ni ser i bilden nedan får du en väldigt bred exponering mot olika delar av retail och service. Restauranger har den största delen men tänk då på att det oftast inte rör sig om Gustavs lilla restaurang utan snarare Burger King.

Här är topp 10 hyresgäster hos STORE

 

Med tanke på spridningen mellan olika sektorer har aktiekursen återhämtat sig betydligt bättre än i caset med t.ex. Boston Pizza som enbart äger restauranger.

Varför jag tror att STORE kan vara ett spännande case är för att hyrorna nu verkar trilla in bättre och bättre. Antalet butiker som tvingas hålla stängt är otroligt liten också. En bra bit över 90% har öppet.

Det som talar mot bolaget är då konjunkturen. När ekonomin vänder och folk får mindre pengar så kommer man välja bort utemat. Å andra sidan väljer vi sällan bort apoteks-artiklar och förnödenheter till våra husdjur, vilket också ingår i STORE portfölj.

Vad som talar för bolaget är en hyfsat stabil utdelningsandel och känns betydligt säkrare än exempelvis Boston Pizza som tillfälligt tvingas stoppa utdelning till aktieägarna.

Hos Avanza har antalet aktieägare ökat rejält och stigit till strax under 400. Äger du bolaget?

5 2 votes
Article Rating
19
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x