Securitas är det där bolaget som knappast behöver någon närmare presentation. Nu tar Securitas in 9,6 miljarder från aktieägarna för att finansiera det man i tidningarna kallar för bolaget ”jätteemission”. Det här är stort, och kanske blir det vändpunkten för den här utdelningsaktien.

 

 

Securitas Nyemission

Grunden är alltså att Securitas nu gör ett jätteförvärv av Stanley Security. Förvärvet kommer bidra till att Securitas får ta den av de mer elektroniska och intelligenta säkerhetslösningar som Stanley Security har att erbjuda.

Själv har jag tänkt att säkerhet alltid kommer behövas men att man ständigt måste vara på tårna i den här branschen. Securitas förvärv är en fortsättning på bolagets vision att bredda verksamheten från traditionellt väkteri till mer digital bevakning och övervakning.

Egentligen blev det här känt redan för ett år sedan och först nu i september fick vi villkoren för emissionen där Securitas totalt kommer ta in ca 10 miljarder kr från aktieägarna. Man går dock in med 20 miljarder själva.

Villkoren

  • För varje aktie i Securitas får du 4 teckningsrätter. 7 teckningsrätter ger i sin tur rätt att teckna en ny aktie för det kraftigt rabatterade priset på 46 kronor.
  • Handel med teckningsrätterna pågår mellan 22 september och 6 oktober 2022. Handlar du aktier i Securitas idag kommer du inte få tilldelat några teckningsrätter då sista dagen var den 22 september.
  • Vill du inte delta så säljer du helt enkelt dina teckningsrätter och får då kompensation för den utspädning och det kurstapp som detta bidragit med. Du kan fram till sista datumet handla teckningsrätter direkt via börsen (kallas Securitas TR B)

Jag tror faktiskt på det här förvärvet. Största ägarna, Latour och Melker Schörling AB tillsammans med EQT samt fondbolagen Didner & Gerge, Carnegie och Länsförsäkringar verkar alla vara med på båten.

Det går inte längre att enbart traska runt byggnader, känna på dörrar och svinga batong. Globalt sett är Stanley Security tredje störst på marknaden för kommersiell elektronisk säkerhet och kommer på sikt verkligen bli ett dragande lok i Securitas verksamhet.

Tillsammans med STANLEY Security kommer Securitas ha en stark position för att kunna tillgodose sina kunders komplexa säkerhetsbehov och genom att gå samman skapar Securitas och STANLEY Security en stark global teknikplattform som kommer att framtidssäkra verksamheten för innovativa säkerhetslösningar

-ur bolagets pressmeddelande

 

Securitas utdelning

Hur väl fungerar då Securitas i en utdelningsportfölj? Utdelningshistoriken är inte den vackraste men ändå helt okej för att vara ett svenskt bolag. Dessutom har man aldrig slopat utdelningen helt under osäkra tider.

Som jag förstått brukar Securitas handlas till kring 4-5% direktavkastning så det här är snarare en högutdelare än något annat.

Målet är att dela ut 50-60% av vinsten, vilket jag tycker känns hälsosamt. Personligen tycker jag att just 60% är en toppenfin utdelningsandel för ett aktiebolag. Då får vi aktieägare den största delen av vinsten men man har ändå en rätt fin kaka att återinvestera i verksamheten.

Vinst per aktie uppgick till 8,59 kr under helåret 2021 och av detta delar man ur 4,4 kr. Ca 50% med andra ord.

 

Handla nu?

Jag förstår verkligen de som köper Securitas idag. Securitas släppte siffror för juli och augusti under onsdagskvällen och verksamheten ser ut att ha utvecklats väldigt starkt. Bakom lönsamhetsökningen ligger förvärvet av Stanley Security som gick i lås den 22 juli och enligt Securitas bidrog ”signifikant till koncernens rörelsemarginal”

Däremot kan det nog ta betydligt längre innan hela baletten är integrerad med Securitas på ett bra sätt. Självklart kommer det här kunna bära frukt och det ska bli spännande att följa bolagets utdelningsbesked framöver.

Just nu finns det för mig så mycket annat att handla så jag kommer nog avstå, även om caset i sig känns lockande.

11
0
Kommentera gärna :)x
()
x