Kanske måste jag ta mig i kragen och för en gångs skull lita på mina egna lynchningar*. Långt efter pandemin i princip var över så förstod jag aldrig varför Scandics hotell var så välfyllda men att aktiekursen stod och stampade. För ett år sedan verkar dock marknaden till slut insett det och väckt den sovande björnen ur sitt ide. Just nu presterar aktien på topp och utdelningen nästa år ser god ut. Dessutom blir det strax en extrautdelning.

*Lynchning i aktiesammanhang innebär att du kort och gått spanar efter trender själv och hoppas på att du är tidigt ute med din spaning innan marknaden ser den. Ett lysande exempel är den som kunde se hur Fjällräven-kånken började bäras mer och mer innan siffrorna i rapporterna faktiskt avslöjade detta.

 

Tillbaka på banan

Scandic är en mycket välkänd hotellkedja som driver omkring 260 hotell med total 56 000 rum. Hotellen finns främst i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Ungefär två tredjedelar av omsättningen kommer från själva rumsuthyrningen och resterande utgörs av restaurangtjänster, konferenstjänster och annat.

Viktigt att komma ihåg är att Scandic inte själva äger några hotellfastigheter utan hyr dessa på mångåriga hyresavtal. Hyran i de flesta fall varierar beroende på hotellets intäkter, vilket givetvis är bra under perioder då det går sämre.

Som lägst var beläggningsgraden för Scandic ca 10% när pandemin bröt ut. Det här är alltså hur många rum man lyckas ha uthyrt. Snittpriset på hotellrummen sänktes då till att enbart kosta 880 kr/rum. I senaste rapporten kunde vi läsa hur beläggningsgraden översteg 70%, vilket i princip är samma nivå som man hade innan pandemin.

Priserna har också ökat rejält. AAR (genomsnittligt pris) är idag strax över 1 300 kr per rum i takt med stigande inflation och ökad efterfrågan. Snittpriserna är omkring 20% högre än innan pandemin.

Tredje kvartalet var ingen dundersuccé för bolaget och man har haft problem i bland annat Finland med strejk. Nu blickar bolaget framåt mot ett bra avslut på året.

”Vi förväntar oss ett stabilt fjärde kvartal med en beläggningsgrad och prisnivå i linje med föregående år. Efterfrågan på hotellmarknaden i Norden är god och bör på sikt att gynnas av normaliserade räntenivåer och de penningpolitiska åtgärder som genomförs för att förbättra köpkraften”, skriver vd Jens Mathiesen. 

Scandics utdelning 2025 och Scandics extrautdelning

Investerarna har nu fått leva utan utdelning i 5 år. En rätt lång tid att vänta på att ett utdelningsbolag kan hitta tillbaka. Det är ett stort minus. Dock har världen sett väldigt annorlunda ut och en pandemi tillsammans med snabbt stigande räntor kanske vi inte får se igen (vem vet).

I slutet av oktober ryktades det om en extrautdelning i Scandic. Det var i samband med att bolaget uppdaterade sitt skuldsättningsmål där skuldsättningen nu ska understiga 1 gånger ebitda. Nyligen fick vi bekräftat att styrelsen föreslår en extrautdelning på 2,5 kr/aktie, totalt 548 miljoner kronor. Avstämningsdagen blir 13 december.

Ännu bättre nyheter är att Scandic lanserar ett aktieåterköpsprogram nu i december 2024. 300 miljoner kr ska gå till att återköpa aktier från öppna marknaden. Det här innebär att nyckeltal som vinst/aktie bör öka, allt annat lika. Du som läst den här bloggen en tid vet att jag älskar aktieåterköp.

Det är inte omöjligt att Scandic nu nästa år återgår till att betala ut 50% av sin vinst. Rimligt vore att Scandic gör 5,5 kr i vinst/aktie detta år, vilket motsvarar en utdelning på 2,25 kr/aktie. Blir det verklighet handlas Scandic just nu till en direktavkastning på 3,3%.

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x