PetMed Express (PETS) är ett bolag som du säkert inte hör om allt för ofta. Bolaget säljer medicin och andra förnödenheter till djuren i våra hem och har gjort detta sedan 1996. Då man inte har några fysiska butiker rider man på två stycken större mega-trender enligt min mening.

 

Två mega-trender

Den första mega-trenden är att allt mer försäljning sker online. Nu under Corona har bolaget dessutom sett en ökad ström av kunder som handlar, främst då människor vill undvika personlig kontakt hos veterinärer och andra fysiska djurbutiker.

Andra mega-trenden är just husdjur. Som jag förstått skaffar allt färre barn idag. Och de som bildar familj poppar sällan ut 5 ungar. Själv tror jag anledningen är att människor vill se mer av världen och inte binda upp sig lika mycket. Förr i tiden var det nog att sitta i sin stuga och mata sina kor. Idag gäller det att se och göra så mycket som möjligt.

För att fylla tomrummet skaffar vi i stället husdjur. Grejen är den att vi idag älskar våra djur och oftast älskar vi dem mer är människorna omkring oss.

Djur klagar sällan. Djur vaknar inte på natten och ylar 2 timmar i sträck. Djur blir inte arg på dig och finns alltid där för dig. Dessutom slipper djurägare åka iväg med djuret på fotbollsmatch kl 6 på lördag morgon innan morgonkaffet ens är bryggt.

 

PetMed Express

PetMed Express har kanske den mest slående tickern någonsin, nämligen PETS. Det är i alla fall ett kortnamn som man kommer ihåg.

Det finns hela 31 ägare hos Avanza. En jämförelse vi skulle kunna dra är mitt största bolag i portföljen, Johnson & Johnson, som har hela 6300 ägare. Att någon av de 31 som äger PETS skulle läsa den här bloggen är högst osannolikt.

PetMed borde vara relativt konjunkturokänsligt. Under längre lågkonjunktur lär vi i.o.f.s. inte skaffa många fler husdjur, men vi kommer i alla fall ta väl hand om de vi redan har. Att skaffa kost och medicin åt våra djur går före restaurangbesök och biobesök.

Det tråkiga är väl att man inte kunnat växa lika mycket de sista åren mot åren innan och att man säger att konkurrensen hårdnat. Vinsten svalnade från 2018-2019.

I takt med att bolaget visade enorm styrka under Q1 p.g.a. ökad försäljning online steg dock kursen igen rätt saftigt.

PetMed Express aktiekurs. Bildkälla. seekingalpha.com

Bolaget säljer då medicin, hälsoprodukter och mat/foder till hund och katt. Det här gör man via 3 kanaler: internet, telefon-order och via deras broschyrer. Kunderna finns i hela 50 av USA:s stater.

 

PetMed Express utdelning

Kikar vi rent utdelningsmässigt så har jag sett värre statistik men givetvis har jag också sett mer attraktiva utdelare:

Direktavkastning: 3,42%

Utdelningsfrekvens: Kvartalsvis

Utdelningsandel: 73%

Antal år med i rad höjd utdelning: 10 år

Genomsnittlig årlig utdelningstillväxt (sista 5 åren): 9,69%

 

Slutsats

Jag är faktiskt sugen på att köpa något inom djurhälsa och då gärna något som visar sig vara en stabil utdelare och som funnits på börsen ett tag. Däremot har jag inte allt för god insikt i branschen men om du känner till något annat får du gärna tipsa.

Vad anser du om PETS? 

 

När det kommer till djur och sparande kommer jag alltid att tänka på den här GIF:en jag gjorde för länge sedan. Tycker att den är lämplig att ta upp nu igen efter diskussionerna som skett kring skatten på ISK/KF

 

0 0 vote
Article Rating
8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x