Kort om Latour

Latour är ett investmentbolag som investerar i sin egna portfölj med stabila bolag. Du blir som aktieägare i Latour även ägare i underliggande innehav, på sätt och vis. Latours portfölj kan givetvis förändras men då den är långsiktig sker det sällan.

Dessutom består Latour av en helägd industrirörelse. Under denna del hittar vi exempelvis bolag som Hultafors Group som bland annat tillverkar yrkeskläder och Swegon som erbjuder produkter för det perfekta inomhusklimatet.

Totalavkastningen har varit brutal och ligger på 1395% de senaste 15 åren. Stockholmsbörsen förväntas stiga med i snitt 11 procent per år. Utdelningen har stigit med 580% de senaste 15 åren. Sedan starten 1985 har bolaget givit en totalavkastning 85 100%.

Latours stora mål är att vara ett attraktivt val för investerare som är långsiktiga och skapa god avkastning till dessa. Sounds nice, eh?

 

Dyr kurs

Jag kan väl inte direkt säga att kursen är extremt billig men har länge sett Latour som ett bolag jag gärna skulle vilja äga och nu när kursen dippade rejält efter senaste rapporten valde jag att gå in.

Vill du bli rik imorgon kan jag inte rekommendera i bolaget. Å andra sidan, vill du bli snuskigt rik redan imorgon är nog aktiemarknaden fel väg att gå.

Vi vet däremot inte hur kursen kommer se ut om ett år, eller om 5 år. Kanske står vi och funderar ”Varför köpte jag inte mer” 5 år från nu. Hur många gånger har man inte gjort det liksom?

 

Portföljen lockar

Portföljen innehåller intressanta bolag och jag ser dessa som extra intressanta då jag inte äger något av dessa direkt ännu. Såhär ser portföljen ut idag:

Bolag Börsvärde Mkr
Assa Abloy 19 622
Fagerhult  6 508
Sweco  6 508
Securitas  5 420
Tomra  4 754
Alimak Group  2 148
Troax  1 758
HMS Networks  1 538
Nederman  843
Loomis  818
Nobia 378

 

Direktavkastning och utdelningshistorik

Direktavkastningen i investmentbolagen är som känt inte särskilt lockande i dagsläget, strax under 2% ligger den på. Å andra sidan är det som jag alltid sagt:

Bolag som tenderar att gå bra och öka sin vinst kommer kunna dela ut mer och mer år för år. En god utdelningstillväxt är minst lika bra som en fin direktavkastning, och i många lägen ännu bättre.

 

Att ”Doppa tån i bolaget”

Som vanligt är min filosofi att jag inte investerar i aktier utan att jag investerar i själva bolaget. Här väljer jag gärna att klämma och känna på bolaget först – precis som när du var liten och valde och klämma och känna på julklapparna. Du ville liksom avgöra om det kan vara av värde eller inte.

Det gör jag med en s.k. bevakningspost. Jag föredrar gärna att köpa en mindre post och sedan öka över tiden, framförallt när kursen sjunker.

Vissa föredrar ordet bevakningspost, andra hatar det. För mig det varit ett bra hjälpmedel då jag tidigt gjort mig av med bolag som jag inte känt passat mig. Precis som du ville slänga de paket som du insåg skulle vara ragg-sockar från släkten när du var liten.

Nu ska jag sluta med mina dåliga jämförelser…

 

Ny VD i Latour

Ny information kring bolaget är att Johan Hjertonsson kommer att efterträda Jan Svensson som VD i Latour. Det här kommer först att ske 1:a september 2019 och jag är verkligen glad att man går ut med detta i tid.

Vad jag tycker om detta vet jag faktiskt inte. Klart är i alla fall att Jan varit VD i Latour sedan 2003, så han har ju suttit på posten rätt länge. Kanske är det bra för ett bolag med en ny frisk fläkt? Å andra sidan är det väl dumt att stoppa undan ett vinnande koncept.

”Styrelsen i Latour är glada att kunna utse Johan Hjertonsson till nästa VD och koncernchef. Vi har haft förmånen att under ett flertal år följa Johans framgångsrika utveckling av Fagerhult, där Latour är huvudägare. Johan är en mycket uppskattad ledare som har haft förmågan att bygga framgångsrika företag i en internationell miljö. Johan har alla förutsättningar att vidareutveckla Latours strategi som långsiktiga ägare av bolag med egna produkter och en växande internationell närvaro”, det säger Olle Nordström som är Ordförande i latour.

Johan Hjertonsson ny VD Latour

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x