Till skillnad från många andra fastighetsaktier är nu Eastnine (EAST) uppe och nosar på All-Time-High nivåer. Nyligen blev denna utsedd till veckans aktie av DI och jag kan mycket väl förstå varför man satte köpstämpel på bolaget.

En våt filt som länge vilat över Eastnine är deras ägande i det ryska klädbolaget MFG. Nu när bolaget lyckats sälja MFG för ca en vecka sedan så återstår nu ett renodlat fastighetsbolag med en lite speciell nisch. Helt klart kommer säkert fler investerare vilja göra sin entré i Eastnine.

Den speciella nischen jag pratar berör fastighetsbeståndets geografiska läge. Poznan, Riga och framför allt Litauens huvudstad Vilnius är där majoriteten av fastigheterna återfinns. Det rör sig om enbart 14 fastigheter och bland hyresgästerna finns välkända Swedbank och Telia. Fördelen är väl att beståndet är nytt där merparten är från 2018 eller nyare.

 

Utdelning Eastnine

Såhär har utdelningen i Eastnine sett ut de senaste åren. Själv ser jag att utdelningen kommer stiga rejält nästa år, till skillnad från många andra fastighetsbolag där utdelningen troligtvis kommer sjunka.

År Utdelning SEK
2023 (räkenskapsår 2022) 3,4
2022 3
2021 3
2020 2,7
2019 2,3

Fördel och nackdel med Eastnine

Försäljningen av MFG är helt klart glädjande. Värdet av klädkedjan har länge varit en osäkerhetsfaktor och försäljningen fick läggas på is tidigare i år. Nyligen hittades alltså en ny köpare och affären är avslutat till en god prislapp.

Det här gjorde att aktien tog ett rejält skutt upp då mycket kapital nu kan användas till offensiva förvärv. I ett läge när andra fastighetsbolag måste dra i handbromsen har alltså Eastnine möjlighet att nyttja fina köplägen.

Bruttokassan är nu uppe i hela 92 kr/aktie och kursen står idag i 150 kr/aktie.

Bolaget lär delvis använda detta för att betala av sin utestående obligation som idag ligger på 532 miljoner kr. När detta är gjort så är skuldsättningen fenomenal.

Nackdelen är att direktavkastningen är väldigt låg jämfört med många andra fastighetsbolag. 2,06% räknat på kursen idag och årets kvartalsvisa utdelning. Som jag ser det lär dock utdelningen höjas nästa år och det här är mer fråga om en tillväxtresa framåt. Idag kan du få 4% på sparkonto så de 2% som aktien ger kanske inte ser så aptitlig ut.

Substansrabatten är också rätt låg om vi jämför med andra svenska fastighetsbolag som exempelvis Cibus och Hufvudstaden. Nu blir den bilden något märklig med tanke på försäljningen av MFG och den stora kassan.x

VD heter Kestutis Sasnauskas och äger idag hela 962 110 aktier i bolaget. Det ger honom inte mindre än 3,2 miljoner kr i utdelning varje år. Det är inte småpengar precis.

Fram till nu har fastighetsfonderna bojkottat Eastnine med tanke på den ryska klädkedjan. Troligtvis kommer det bli ändringar på detta från och med nu.

Hursomhelst är det här ett spännande bolag DI listar som nog inte alla har koll på. Att dra det lilla plåster som finns kvar i SBB och köpa Eastnine är nog ingen dum idé.

 

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x