Kikar vi på de mest ägda svenska investmentbolagen så är Kinnevik fortsatt 3:a då enbart Investor samt Industrivärden har fler antal ägare. Marknaden har dock tappat suget på de onoterade bolagen som Kinnevik numer håller i sin portfölj. Om vi lyssnar på bolagets vd så verkar det som att strategin till mångt och mycket kommer hållas samma lika och att Kinnevik just nu sitter på en missförstådd portfölj. Är det rätt läge att investera nu när aktien verkligen tryckts långt ner i ett väldigt mörkt hål?

Bortsett från Novo Nordisk så är nog Kinnevik min största blunder. När bolaget slopade sin ordinarie utdelning och gjorde om sin strategi ledsnade jag och drog i handbromsen. Bara några veckor efteråt gick aktien på steroider och presterade bättre än man någonsin gjort. Det här var precis vid pandemin där tillväxt skulle värderad till skyarna. Idag är det tyvärr en hyfsat lång uppförsbacke till den toppen som vi såg 2020.

 

Vad som faktiskt är tråkigt

Det i sig kan jag absolut leva med. Vad jag däremot tycker är tråkigt är hur investmentbolag som historiskt presterat väldigt bra börjar gå dåligt. På ett sätt vill jag att alla investmentbolag, åtminstone de som uppvisat kvalité historiskt, ska fortsätta trumfa börsen. Att Ratos och Kinnevik blivit ankare berör mig mer än min tråkiga affär.

Visst, Kinnevik har haft tuffa tider innan, men det har i stort sett alltid varit då börsen i sig varit svag. Det vi ser nu är en stark börs och ett Kinnevik som går skit. Till råga på allt har nog Kinnevik gjort sin största transformation någonsin sett till hur bolaget såg ut innan 2018.

Trots att jag inte är aktieägare idag så vill jag inget hellre än att den negativa trenden ska vända. Men jag förstår att Kinneviks alla 160 000 aktieägare verkligen tappat tålamodet för länge sedan.

 

Att köpa Kinnevik till brutal rabatt

Det var redan 2018 när deras nya vd vid namn Georgi Ganev tog över skutan som Kinnevik tog sitt allra första steg mot sitt nya mål där den onoterade delen av portföljen skulle ges betydligt större utrymme. Här var det teknikbaserade tillväxtbolag som skulle ligga högt upp i deras portfölj. Allt sedan den tiden har bolaget delat ut redan noterade aktier likt MTG, Millicom, Tele2 och Zalando.

Idag är Kinneviks substansvärde drygt 37 miljarder kr inräknat kassan på 12 miljarder. Mot kursen blir det här en otrolig rabatt på 45%, vilket är en rabatt som vi inte sett allt sedan 2009. Att handla Kinnevik för att rabatten är hög har dock bitit många investerare i baken.

Just nu kan man säga att Kinnevik har 5 st kärninnehav. Dessa utgör 52% av substansen och ska bidra mest till framtida tillväxt enligt Kinnevik själva:

  • Två amerikanska vårdföretagen – Spring Health och Cityblock
  • Ett nederländskt mjukvarubolaget vid namn Mews
  • Ett danskt bokförings- och kortbolag. Pleo
  • Travel Perk, ett resebokningsföretag

 

Så ska Kinnevik bli vinnare igen

När jag tidigare sa att Kinnevik kommer låta kvarnen rulla utan ändringar så är det en sanning med modifikation. Man tycks vilja fortsätta fokusera på tillväxtbolag, men förändringar kommer göras.

Visst är det sant att den här typen av tillväxtbolag haft det väldigt tufft nu under räntehöjningen och att den här typen av bolag drabbats hårdare än andra. Att däremot presterat -2% i totalavkastning sedan 2018 är under all kritik. Personligen tror jag att det skulle vara rätt svårt att prestera sådana siffror även om man försökte.

Just nu kan jag sammanfatta Kinneviks egna recept på att vända skutan till följande punkter:

  • Kinnevik har nu fattat beslut om att dra sig ur två sektorer som man tidigare haft fokus på. Dessa är ”plattformar och marknadsplatser” samt ”finansiella tjänster”.
  • Kinnevik måste bli bättre på att kommunicera till sina aktieägare vad deras strategi faktiskt innebär och hur man långsiktigt ska få substansvärdet att växa.
  • Den generella marknaden för tillväxtinvesteringar måste bli ljusare.
  • De fem kommande åren väntas man investera totalt 15-20 miljarder kronor, alternativt ännu mer. Dessutom ska man göra sig av med en hel del låter det som, och väntas avyttra innehav mellan 5-10 miljarder. 10 innehav kommer utgöra ungefär 80% av portföljvärdet.

 

Förutom det tycks Kinnevik nu utreda möjligheten att själva köpa tillbaka aktier, men här finns inget bestämt ännu. Att kunna köpa tillbaka aktier när rabatten är drygt 40% är givetvis det självklara valet och något man borde initierat tidigare.

Jag själv är rätt övertygad om att Kinnevik någon gång kommer vända sin trend. Frågan är bara när och hur länge investerarna kommer bli utan avkastning. Blir Kinnevik det nya Ratos där vi haft 14 år med tråkig utveckling?

För alla som är sugen så kan jag tycka att det är bättre att faktiskt se en positiv vändning under några kvartal, snarare än att köpa in sig här och nu.

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x