Bostadsutvecklarna har inte haft en lätt tid på börsen 2022. Stigande drivmedelspriser tillika transportpriser har varit ett slag i magen och nu med stigande räntor är det många som är rädda. Det bör man också vara, men jag själv köper gärna mer nu när kurserna kommit ner ordentligt.

Jag satt faktiskt och tänkte nyss: När ska JM börja återköpa aktier? Borde det inte vara rätt läge nu?

Då jag snabbt gick igenom deras pressmeddelanden såg jag att man faktiskt beslutat om återköp av aktier redan för en månad sedan. Högst får man köpa tillbaka 10% av samtliga aktier i bolaget. Det här är helt rätt beslut tycker jag.

Återköpen har lyst med sin frånvaro ett tag men nu sätts det alltså igång igen:

I år delade JM ut 13,5 kr/aktie. Räknat på fredagens lägsta kurs blir det nästan 6,5% i direktavkastning.

Räknar vi ut ett CAGR på utdelningstillväxten, alltså hur mycket i snitt utdelningen stigit årligen, så är den siffran strax över 15%. Ett mycket bra inflationsskydd skulle jag säga. Speciellt med tanke på att JM historiskt haft en hyfsat hög direktavkastning.

Den stora frågan är givetvis om JM kan fortsätta sin fina utdelningstrend. Kollar vi på helåret 2021 så gjorde JM ett mycket fint resultat. 25 kr/aktie drygt. Det innebär att man enbart delar ut strax över 50% av vinsten. Samtidigt, skulle vinsten sjunka rejält i år så kan JM givetvis sänka även om det finns god marginal.

 

Sveriges största

JM är då Sveriges största bostadsutvecklare och har ca 8000 bostäder i pågående produktion. Bolaget omsätter 15 miljarder kronor årligen. Det byggs idag överallt och det tror jag säkert du själv blivit varse om.

Det fina med JM är att du får hela kedjan när du köper en aktie i bolaget. Markförvärv, detaljplanearbete, projektering och försäljning av slutprodukten.

JMs VD, Johan Skoglund, har suttit hela 20 år på posten och äger idag aktier för 11 miljoner kr i bolaget.

 

SBB och bud på JM

Största ägaren i JM är idag SBB som ökat sitt ägande till strax under 30%. Med ett så pass stort ägande, samt en VD (Ilija) som brukar vilja sluka det mesta, så är det lätt att tänka sig att SBB skulle kunna lägga bud. Att aktiekursen dykt ner gör saken givetvis mer sannolik.

Jag fick frågan om SBB kommer lägga bud på JM. Självklart kan jag inte svara på den frågan. Allt jag kan svara på är att det hade varit tråkigt om så blir fallet. JM är en av Stockholmsbörsens mest intressanta utdelare.

Tio största ägare i JM Värde (Mkr) Kapital
SBB 4 506 30,0%
AMF Pension & Fonder 1 490 9,9%
Swedbank Robur Fonder 748 5,0%
Länsförsäkringar Fonder 661 4,4%

 

Räntorna då?

Första kvartalet 2022 meddelade JM att man har rekordmånga bostäder i produktion, nämligen 8 276 stycken. Det här kommer troligtvis leda till tillväxt under året.

Vad mr. Market nu gjort är att man prisat in en värld av högre räntor samt kanske en värld med sjunkande bostadspriser. Det har då gjort att aktiekursen nästan halverats.

Vi kan redan se effekten av att många kanske vill hålla hårdare i plånboken. Stockholm är JMs viktigaste marknad och står för 1/3 av totala vinsten. Här såg vi antalet sålda bostäder minska med 26%. Kanske många tänker till en extra gång innan man öppnar plånboken för ett bostadsköp.

Sjunkande bopriser kan leda till att många som bokat in sig på en ny lägenhet avbokar sig redan innan nyckeln satts i låset för första gången. Att se sitt nya boende sjunka i pris innan man ens flyttat in är inte roligt. Här är det JM som tar risken.

Aktien värderas idag till en väldigt låg multipel och självklart kan stigande räntor påverka bolaget in på 2023. Har man längre tidshorisont så finns det rejäl uppsida i aktien.

 

Mina historiska utdelningar i JM

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x