Handelsbanken är en av de aktier jag köpt mest av under året. Den låga relativt låga värderingen och den stora medvind som bankerna har just nu lockar till några extra köp varje månad. Självklart finns åtminstone ett extra orosmoln som vi bör tänka på.

 

Värt att veta

Nyligen skrev min bloggkollega Petrusko ett inlägg där han utsåg SEB som en köpvärd kandidat. Läs gärna det.

Länk till inlägget

 

Om vi börjar med att spana in aktiekursen i Handelsbanken de senaste 5 åren så är det kanske ingen munter syn. I stort sett har vi vandrat sidleds, om än med höga toppar och djupa dalar, sedan dess.

Det här är en sanning med lite modifikation. Under åren har Handelsbanken givit stora utdelningar och direktavkastningen har ständigt legat över 5%. Dessutom har bankens egna kapital per aktie ökat från 49 lkr till 99 kr.

Förenklat är kapital de pengar som banken har erhållit från aktieägare och andra investerare samt de vinstmedel som inte har betalats ut. För bankernas del är detta viktigt och P/B brukar oftast användas i stället för P/E vid värdering av bank.

Räknat på estimaten för hela 2023 handlas Handelsbanken nu till P/B 1.

Rent konkret så visar P/B-talet hur mycket det kostar att köpa 1 krona i bolaget. För Handelsbanken kostar det nu alltså 1 kr att köpa 1 kr i bolaget. Jag vet att det är en lättsam och väldigt enkel förklaring, men så har min blogg alltid varit. 

Bolag Direktavkastning*% P/B  2023** P/E 2023
Handelsbanken 8,4 1,0 7,3
SEB 7,0 1,3 7,5
Swedbank 7,8 1,3 6,7
Nordea 9,2 1,4 7,3
Genomsnitt 8,0 1,3 7,2

*Räknat på estimat på utdelningen nästa år i förhållande till aktiekursen just nu

**P/B-tal fungerar alltså som ett sätt att jämföra aktiepriset på börsen mot bolagets bokförda värde. Oftast används detta mer än P/E när det kommer till bank. Det bokförda värdet definieras som tillgångar minus skulder.

De stigande räntorna har nu fått storbankerna att leverera rekordvinster, något som många investerare utnyttjat. Exempelvis är Handelsbanken en av årets allra mest köpta aktier bland privata investerare.

Jag började köpa Handelsbanken 2016 och utdelningarna har utvecklats väl sedan dess. Vad jag själv önskar är att banken blir kvartalsutdelare, vilket verkligen inte skulle vara något problem med tanke på att bankens lönsamhet egentligen inte är särskilt säsongsberoende.

Man kan påstå att det finns två saker som kännetecknar Handelsbanken

Dels så är man väldigt Sverigefokuserade. Faktum är att man är den av storbankerna med mest rörelseresultat från hemmaplan, närmare bestämt 80%. Resten är uppdelat på Storbritannien, Norge och Nederländerna. Just nu pågår en försäljning av den Finska verksamheten till ett par olika aktörer. Om det här är bra eller dåligt kan givetvis diskuteras. Kanske är det i stället värt att bli mindre exponerade mot Sverige.

Dels är Handelsbanken mest exponerad till fastighetsmarknaden bland de svenska storbankerna. 30% av utlåningen är hänförlig till fastighetsförvaltning. Här har vi också anledningen till den stora oro som just nu råder. Samtidigt värderas andra banker nästan lika lågt, och dessa är som mest hälften så exponerade som Handelsbanken är.

 

Vad som talar för Handelsbanken är räntenettot. Lätt förklarat är räntenetto skillnaden mellan intäkterna från utlåning och kostnaderna för inlåning.

Tiden med nollränta är över, för tillfället åtminstone. Ser vi tillbaka på nollränteåren fick bankerna då i perioder betala för att hålla pengar hos Riksbanken men aldrig tog ut minusränta från kontokunderna (du fick aldrig betala för att ha pengar på ett sparkonto 😀 )

Under nollränteåren så hade Handelsbanken ett räntenetto på omkring 30 miljarder kr årligen. Idag ser vi den siffran uppe på 47 miljarder kr. Nu spår analytikerna att räntenettot kommer falla till 45 miljarder under 2025. Vi ser alltså kanske en topp just nu.

Vinsten per aktie bygger i Handelsbanken mycket på räntenettot och utdelningen i sin tur på vinsten. 2024 spås det att Handelsbanken kommer dela ut 8,25 kr/aktie. Räknat på detta handlar du idag Handelsbanken A till 8,5% direktavkastning.

Det här är en bank som mår bra och den största risken är givetvis att fastighetssektorn får det ännu svettigare och att kreditförluster blir ett stort faktum. Mindre påtaglig risk tycker jag det är att VD Carina Åkerström går i pension om något år. Med det sagt tycks det vara ett stort bortfall bland storbolagens VD-poster just nu så kanske blir det problem att få tag i någon vettig när vargarna börjar slita i byten.

Skulle jag välja någon svensk storbank så skulle det vara Handelsbanken eller SEB. Båda känns lockande.

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x