Aktien i Coor har gått ner i källaren efter deras stora avtal med bland annat Ericsson gick upp i rök. Städbolaget har många år varit en högutdelare och just nu erbjuds en direktavkastning på drygt 7% inför nästa år om inget oväntat sker.

 

En bra plats att jobba på?

Coor är ett av Nordens största bolag inom företagsservicetjänster. Deras kundbas inkluderar välkända storbolag men också den offentlig sektorn. Offentliga sektorn står för ungefär en tredjedel av omsättningen.

Man erbjuder specialistkompetens inom lokalvård, arbetsplatsservice, fastighetsservice och strategisk rådgivning. Som jag förstår är antalet tjänster och lösningar man erbjuder väldigt stort till antalet och man driver dessutom ett stort antal restauranger i Norden.

Coor är börsnoterad sedan 2015 och har idag 13 000 medarbetare. Jag känner en av medarbetarna som hälsar att stämningen på just den arbetsplatsen inte är den bästa. Dock säger han att många som jobbar där arbetat på Coor väldigt länge, vilket ändå vittnar om en helt okej arbetsplats. Mer info än så har jag inte 🙂

Lokalvårdsdelen där saker som städ och fönsterputs landar är helt klart den största delen med 40% av omsättningen.

 

Majoriteten av verksamheten finns i Sverige och det är den integrerade fastighetsservicen (IFM) som står för största delen. Här står Coor för en mängd olika tjänster som lokalvård, drift av personalrestauranger och fastighetsskötsel m.m.

 

En klassiker för den som söker hög utdelning

Coor är ett klassiskt exemplar i skogen av högutdelare. Deras direktavkastning har i snitt legat kring 5-7% från noteringen och det var egentligen enbart under pandemiåret som mönstret bröts. Just pandemin drabbade bolaget väldigt hårt, men tack vare långa kontrakt så blev det mindre kännbart än man kan tro.

Det jag själv uppmärksammar med utdelningen är frekvensen av extrautdelningar. De allra flesta åren har denna varit lika stor som den ordinarie utdelningen. På sätt och vis är det rätt smart. Då kan man i år som dessa behålla den ordinarie utdelningen och enbart minska på den extra slanten. Samtidigt kan jag tycka att det tar bort syftet med extrautdelningar att göra som Coor.

Coors utdelningspolicy anger att cirka 50 % av periodens justerade nettoresultat (före av- och nedskrivningar av immateriella tillgångar) ska delas ut i utdelning.

Dagens Industri har givit en prognos att utdelningen landar på 3,1 kr nästa år. Det tycker jag låter rätt rimligt med tanke på hur kvartal ett och två sett ut. Året efter, d.v.s. 2026 väntas utdelningen bli 3,2 kr.

Precis som i många andra fall är det här inte en aktie till dig som söker utdelningstillväxt då du i stället får hög utdelning. För mer detaljer kring varför dessa två världar inte kan mötas rekommenderar jag att du läser här.

Utdelningsprognosen kommande år gör alltså att Coor handlas till drygt 7% framåtblickande direktavkastning. Det är högre än många preferensaktier där ute.

Ytterligare en sak som är noterbart är att bolaget själva menar att hög direktavkastning är en av fem anledningar till varför man ska investera i Coor som aktieägare:

 

Vad som kan sätta lite käppar i hjulet för utdelningen är att Coor flaggar för att minska skuldsättningen från nuvarande 2,7 gånger justerad Ebitda ner till 2,0 gånger*. I mina öron låter det här rimligt och kanske det bästa alternativet för lite längre sikt. Själv ser jag gärna att ett bolags belåningsgrad inte överskrider 2,0

*Nettoskuld genom EBITDA är ett mått på hur snabbt ett företaget har möjlighet att betala tillbaka sina skulder med hjälp av kassaflödet. 2,0 betyder att det tar 2 år om man fokuserar enbart på detta.

Jag kan tycka att lönsamheten och kassaflödet för Coor är så pass stabilt över hela året att man utan tvekan skulle kunna dela upp utdelningen kvartalsvis. Annars kan man göra som andra svenska bolag där man delar upp hela föregående års utdelning till många tillfällen (något som jag egentligen inte gillar). Nu brukar Coor dela ut ordinarie utdelning under våren och extrautdelningen i oktober.

 

Även potentiellt kurslyft

Alla som läst min blogg länge vet att jag ser teknisk analys, TA, som hokus-pokus. Det finns däremot en sak som jag sett återkomma många gånger och det är hur en aktie kan få stöd från tidigare bottnar.

Coors aktie har nu bottnat på ungefär samma nivå 3 gånger och kanske ger det en form av stödnivå. Men egentligen är det här något jag inte har någon aning om.

 

Marginalen förra året var väldigt dålig i förhållande till hur man tidigare presterat. Den stora anledningen är att Coor har tappat tre stora kontrakt: norska Equinors kontor samt AB Volvo och Ericsson. Dock har man signerat många nya avtal som kommer ge effekt på sikt (lönsamheten för kontrakten är lägre i början av avtalsperioden).

Kommande år är det rätt få kontrakt som ska omförhandlas och det är egentligen först 2027 som en större del på 17% ska skrivas om. Nyligen omförhandlade man ett mycket viktigt kontrakt med ICA på 5 år.

Generellt har aktien värderats till P/E 14. Köper man idag är det lägre. På sätt och vis känns det här som en bättre affär än att köpa exempelvis Axfood till P/E +20. Men då har Axfood en betydligt bättre historik bakom sig.

Jag är faktiskt riktigt lockad att köpa en större post Coor här och nu. Är det något som du äger idag?

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x