Academedia är ett bolag som varit i rampljuset ett tag men som jag aldrig tagit upp här på bloggen. Som ett utdelningsbolag ser Academedia intressant ut men det kommer också till en stor politisk risk.

 

Kort om Academedia

Academedia (ticker: ACAD) är det största utbildningsbolaget i norra Europa. Verksamheten omfattar:

  • 290 förskolor
  • 120 grundskoleenheter
  • 150 gymnasieenheter

som totalt utbildar cirka 93 000 elever. Majoriteten av verksamheten ligger i Sverige som står för drygt 80% av intäkterna.

 

Academedias utdelningshistorik

Academedia har höjt utdelningen med 25 öre per aktie de senaste åren. Direktavkastningen är nu attraktiva 3,6% och en fördel bland utdelningsjägare är att utdelningen sker i december då få andra svenska bolag delar ut.

 

En intressant men svår utdelare

Affärsvärldens huvudscenario är att Academedia kommer fortsätta höja utdelningen med 25 öre fram till 2023/2024 (brutet räkenskapsår). Utdelningen skulle då landa på 2,5 kr/aktie om 3 år. Dubblat från 2019 med andra ord.

Samtidigt menar man på att läget är otroligt svårt med tanke på den politiska soppa som nu utspelar sig. En fördel är att bolaget i år enbart delar ut 30% av vinsten föregående år och att det då ger en god marginal.

Åtta år av socialdemokratisk regering har på ett sätt skapat ett låst läge i skolan. Fallande resultat och oreda bland klasserna har varit väl använda rubriker under åren som gått. Det här har givetvis gynnat friskolor som Academedia bedriver. Hellre sätta sin unge i en privatskola där allt tycks funka bättre. Det sista man vill är att sina barn ska fara illa.

Alldeles nyligen tillsatte S-regeringen en utredning som ska ta fram förslag på hur vinstuttag ur skolor kan förbjudas.

Innan det gick S-regeringen fram med lagförslag om att kommuner ska kunna ge kommunala skolor och friskolor olika ersättning. Academedias största ägare, Mellby Gårds vd Johan Andersson, kallar förslaget för ”en krigsförklaring”.

Carina Sesser-Nylund, presschef på Swedbank, skrev ett mejl till Dagens Industri att Swedbank (tredje största ägare i Academedia) noterat det som händer inom politiken och Academedia.

”I övrigt ser vi att den svenska friskolan i dag utgör cirka 19 procent av de svenska skolplatserna, har långa köer och är generellt sett mycket uppskattad för sin undervisningskvalitet”, skriver Carina Sesser-Nylund.

 

 

Min slutsats

Academedia ägs av ca 6000 kunder hos Avanza. Jag kan helt klart förstå deras investeringsbeslut då aktien värderas kring botten av deras historiska snitt på P/E 7-13.

Samtidigt som det politiska spelet pågår så fortsätter Academedia prestera väldigt bra finansiellt. Ökad omsättning, ökad vinst samt ökad elevtillväxt. Det mesta ser väldigt fint ut.

Jag kommer fortsätta följa Academedia som rapporterar om drygt 30 dagar. Tills vidare tycker jag att det här är en allt för stor politisk risk och då finns det andra mer säkra kort.

Ytterligare positivt är att VD:n äger 150 000 aktier i bolaget enligt senaste årsredovisningen.

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x