Nibe är utan tvekan ett av Stockholmsbörsens bästa kvalitetsbolag som uppvisat lönsam tillväxt under många år och skapat brutalt aktieägarvärde till sina investerare. Här och nu har Nibe stora problem och aktiekursen är halverad från toppen. Kvalitén i bolaget består, men frågan är när marknaden för värmepumpar kan vända.

 

Nibe totalavkastning

Trots att aktien i princip halverats senaste åren så är Nibes totalavkastning enorm. Allt sedan 1998 har du fått 20,17% årligen i enbart kursavkastning. Totalavkastningen är ännu bättre även om utdelningen inte varit särskilt hög i Nibe. Bolaget själva menar att totalavkastningen i för Nibes aktie ligger på 25% årligen. Den siffran togs troligtvis innan det senaste kursfallet dock.

Jag själv har investerat rätt hyggligt på senare tid och som vanligt är det svårt att träffa någon typ av botten.

 

Nibe

Som du säkert vet så är Nibe en utvecklare av olika produkter för uppvärmning och effektivare energiförbrukning. Här hittar vi de klassiska bergvärmepumpar men även varmvattenberedare, grejor för ventilation och braskaminer. Alla inom fastighetsbranschen är kunder, såväl företag som privatpersoner.

Nibe har historik tillbaka till tidigt 50-tal då Nils Bernerup grundar NIBE-Verken AB i Markaryd 1952. Anmärkningsvärt är att bolagets nuvarande vd Gerteric Lindquist suttit på vd posten allt sedan jag själv gick i blöjor på 80-talet. Nu fyller Gerteric 72 år och frågan är hur länge han kan stå vid rodret. Hans egna innehav i Nibe är värt ca 5 miljarder kr.

Något jag själv inte visste är att uppvärmning av fastigheter står för omkring 40% av världens globala energiförbrukning. Här lyfter många fram värmepumpar som ett bra alternativ för att ersätta olje- och gaspannor.

 

Därför går Nibe dåligt

Det vi såg i början av 2022 var att energipriserna steg kraftigt där Ukraina-kriget var den största förklaringen. Att dra ner på den ryska gasen och försöka tillgodose behovet från annat håll blev ett naturligt steg. Det här gjorde att Nibe 2022 växte otroliga 26,5% organiskt. Aktiekursen exploderade uppåt.

Här vill jag också passa på att tillägga att komponentbrist var ett faktum och många fick stå i kö för att få sin installation. I ett nybyggt område nära oss väntade man nästan ett år minns jag.

Efterfrågan gjorde att många aktörer ökade sina lager av pumpar och annat för att möte behovet. Komponentbristen avtog sedan mot mitten av 2023 och det var även här som elpriserna gick ner varpå efterfrågan på Nibes produkter svalnade.

Sedan lyfter Nibe fram att räntehöjningar påverkat negativt då de inneburit att nyproduktion av bostäder bromsat in ordentligt. Givetvis är det så att detta dämpat effekten på efterfrågan av värmepumpar och braskaminer.

Hitintills under 2024 har den europeiska värmepumpsmarknaden i princip halverats sett till tillverkningen.

När nu Nibe kom ut med sina siffror för kvartal 1 var det väl ingen vacker syn direkt. Omsättningen sjönk nära på 19% och kikar vi enbart till den organiska biten så var det 24%. Då bör vi komma ihåg att jämförelsetalet året innan var svårt att matcha.

 

Tar det enkla före det mer komplicerade

Det går givetvis att resonera som så att värderingen kommit ner en del men att värderingen ändå inte är låg för Nibes aktie. Det går även att kika på skuldsättningen som är 19,5 miljarder, vilket motsvarar 2,9 gånger Ebitda de senaste 12 månaderna. I mitt eget huvud är det högt.

Under 2023 spenderade däremot Nibe knappt 9,2 miljarder för ett gäng förvärv. Klart största är Climate for Life där Nibe betalade 640 miljoner euroFörhoppningen är att dessa bär frukt lite längre fram.

Nibe har en mycket stark historik av att ha gjort bra förvärv. Dessutom har man en grym marknadsposition, suverän ledning och en historik utöver det vanliga. I det korta perspektivet ser vi lagernivåer som kan normaliseras samt en nybyggnation som förr eller senare kommer ta fart igen.

Dessutom gynnas Nibe av en värld där vi ställer högt fokus på energieffektiva lösningar och deras produkter kommer vara ännu viktigare i framtiden.

Jag har inte gjort analysen svårare än så. Det blir att lägga sig ute i solen och trycka på:

 

Vill du läsa mer får du gärna följa min bloggkollega Två Månadslöner som jag vet skrivit en del om Nibe på senare tid.

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x