Den 9 augusti visade The Walt Disney Company upp sina siffror för det tredje kvartalet. Även om det finns vissa moln som fortfarande tynger bolaget och även aktien så erbjöd den här rapporten rätt mycket magi som kan vara värt att studera om, och om igen. Kanske ser det så ljust ut att det är dags att plocka in aktier i portföljen på nytt.

 

När återupptar Disney utdelningen?

Som du säkert redan vet sålde jag Disney rätt tidigt efter det att man slopade utdelningen. Det var inget lätt val, men det var trots allt ett val jag gjorde.

 

När vi ändå är inne på ämnet så är det senaste fortfarande att Disney mest troligt kommer börja med utdelning igen med start från nästa år. Det här är inte skrivet i sten ännu men mycket lutar mot det.

 

Rapporten i korthet

Omsättningen och vinsten som bolaget lämnade i veckan kom in lite svagare än vad analytikerna förväntat sig. Även om många givetvis hade hoppats på en bättre rapport så finns det skäl att fundera lite extra över denna klassiker som brukar ingå i en barnportfölj.

 

Hur går Streamingdelen i Disney?

Det tog Disney knappt 4 år att bli en av jordens största streaming-giganter. Deras tidiga framfart såg extrem tillväxt bland antalet prenumeranter. Tyvärr har bilden förändrats en aning på senare tid.

Kikar vi på antalet prenumeranter detta kvartal var det 146.1 miljoner. Den siffran är tråkigt nog ned från 157,8 miljoner som Disney rapporterade förra kvartalet. Ännu tråkigare är att siffran är ner till och med sett för ett år sedan då man rapporterade 152 miljoner prenumeranter.

Vid första anblick ser det är katastrofalt ut men kikar vi lite noggrannare verkar det vara Indien som står för den största nedgången med 24%. Just den marknaden rör Disney mindre då priset för prenumeration är väldigt mycket lägre än i övriga världen. Så försvarar åtminstone bolaget siffran i sin rapport.

Dessutom har vi nu lämnat pandemin där alla satt inne och kikade på TV till en värld där vi nu verkligen ser över alla våra extra prenumerationer och kostnader. Dessa siffror syns inte enbart i Disney med andra ord.

 

Skulden och parkerna

Mest positivt var nog bolagets förmåga att trycka ner skulden. För ett kvartal sedan rapporterade man en nettoskuld på $38.12 miljarder. Den siffran har nu fallit till $35.73 miljarder. En sänkning med $2.39 miljarder.

Park- och Produkt segmentet i Disney fortsätter gå fint och där steg omsättningen med 13% jämfört med förra året. Antalet besökare steg med 1%.

Det enda negativa här är att vakansgraden i hotellen sjönk från 90% ner till 84%. Det här talar emot den lynchning jag själv hade på hemmaplanen där jag menade att Hotellbranschen kan vara ett köpläge

Sist men inte minst dyker vi in i BIO- och filmsegmentet. Just BIO verksamheten verkar inte vara riktigt fullt så återhämtad som parkerna efter Covid-19, men den är åtminstone på väg i rätt riktning. Omsättningen steg här med 35% jämfört med ett år sedan.

 

För att våga mig på någon typ av summering känns det rätt ljust för Disneys del och är det någon gång man ska göra en bra affär i denna aktie så är det troligtvis nu. Tidigare har Disney varit en halvårsutdelare och såvitt jag vet kommer man fortsätta med det.

 

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x