Coor ska absolut inte förväxlas med butikskedjan Coop (usch). Som Coor själv skriver på sin investerarsida så är en investering i Coor en investering i ett ledande servicebolag med stabil tillväxt och hög direktavkastning. Direktavkastningen är idag 7% men frågan är om guldet kan bli till kattguld, som Investeraren brukar säga 🙂

När jag själv tänker på Coor så är det städpersonalen på vårt kontor som först dyker upp i huvudet. Personalen har även hand om andra sysslor, såsom att fylla på fruktkorgen 2 dagar i veckan.

I och med Corona så har det inte blivit mycket frukt att fylla på i korgarna däremot. Många kontor blev utan folk och i slutet av mars 2020 föll aktien 60% för att sluta året på -12%.

I bolaget bokslutskommuniké för 2020 kunde vi läsa att utdelningen för 2020 (betalas 2021) blev 4,4 kr där 2 kr är ordinarie och hela 2,4 extrautdelning. Det här är egentligen inga konstigheter. Likt många andra bolag delade Coor ut 0 kr förra året som en försiktighetsåtgärd. Dessa pengar behövs nu inte inom bolaget och man kan lika gärna dela ut dem

Kursutveckling i Coor. Graf från Nordnet

Jag kan ändå tycka att 2020 blev rätt bra för bolaget ändå. Med en stor exponering mot kontorsmarknaden och även affärsområden som t.ex. catering så kändes det rätt tragiskt när Covid-19 bröt ut. Dock kom man ur året mycket bättre än jag trott, även om våra fruktkorgar på jobbet fortfarande står tomma.

En rätt ny nackdel är att Coor i januari delvis blev av med en stor kund – oljejätten Equinor. Kontorstjänsterna via det här bolaget ska avslutas oktober 2021. Det här motsvarade 500 miljoner kr per år och är då ca 5% av omsättningen för Coor. Rätt mycket med andra ord.

Sedan har vi frågetecknet kring kontor. Här kan man med fördel lyssna på vad Kungsleden har att säga om läget där man även gjort en mer omfattande undersökning. Du kan direkt slänga dig in i frågan om Kontorsdöden genom denna video som jag spolat fram åt dig:

Jag vet inte om det bara är jag som tänker såhär, men för mig finns det en annan sida av myntet. Frågan kring arbetsmiljö blir bara viktigare och viktigare när vi tänker på miljö generellt och vår hälsa. Jag tror fler och fler bolag kommer vilja  anlita någon som tar hand om detta – man mäktar helt enkelt inte med alla frågor själv.

 

Topp 5 kunder i Sverige

● AB Volvo
● Ericsson
● Karolinska Universitetssjukhuset i Solna
● Saab
● Volvo Cars

En fördel med Coor är deras långa kontrakt som gör bolaget mindre konjunkturkänsligt. Sedan pratade VD:n om att det kommer behövas nya lösningar för att effektivisera, ställa om och utveckla sin verksamhet här efter Corona.

Kikar du hur de med mer insyn i bolaget valt att göra så är det enbart förvärv på senare tid verkar det som.

Letar man efter att höja direktavkastningen lite i sin portfölj tycker jag att Coor är bland de bättre alternativen i Sverige. Jag tror man kan få en schyst utdelning och även lite utdelningstillväxt på några års sikt framåt. Idag äger jag inte Coor i min portfölj.

Någon annan som äger?

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x