Jag ser hur många av mina bloggkollegor köper aktier i Cibus just nu men att det samtidigt finns ett frågetecken kring hur pass säker en investering där egentligen är. Här är en uppdaterad bild av bolaget som låg i topplistan bland mest köpta bolag i februari månad.

 

Aktiekursen i Cibus sedan start

Mina första aktier i Cibus köpte jag sommaren 2020. Sedan dess har jag återinvesterat utdelningen samt köpt mer via mitt sparande månad efter månad. Idag får jag lite drygt 300 kr per månad i utdelning från Cibus.

 

Styrkor i Cibus

Det är lätt att attraheras av Cibus som fastighetsbolag på grund av några anledningar:

  • Månatlig utdelning
  • Konjunkturokänsliga hyresgäster (dagligvarubutiker)
  • Inflationsjusterade hyresavtal – när inflationen stiger så hakar hyrorna på med en viss fördröjning
  • Lågt exponering mot elpriset då butikerna själva står för detta likt vissa REITs i USA

I teorin är Cibus det tråkiga och stabila fastighetsbolag du skulle vilja äga om du söker stabil utdelning som dessutom kan stiga något över tid. Räknat på att bolaget delar ut 0,9 EUR i år så blir direktavkastningen 8,7% utifrån dagens aktiekurs och eurokurs. I början minns jag hur du kunde handla Cibus till ca 7% direktavkastning, men den försvann rätt snabbt i takt med att kursen stigit.

 

Nackdelar och fördelar

Det finns för- och nackdelar med en investering i Cibus här och nu.

Den stora nackdelen är givetvis räntan samt Cibus relativt höga belåningsgrad. Nyligen var det många som gick i tron att räntan skulle stabiliseras efter kvartal 2 i år men lyssnar vi på det senaste uttalandet från centralbankschefen Jerome Powell så flaggas det nu för snabbare ökningstakt av räntan. Vad vi trott kanske snart skulle vara bortblåst kan alltså dröja.

På den positiva och negativa sidan har vi Cibus exponering mot obligationsmarknaden. 75% av Cibus externa finansiering består av lån via bank och resterande 25% är då från obligationsmarknaden. Desto högre andel som är exponerad mot obligationsmarknaden, desto sämre är det med tanke på dagens iskalla obligationsmarknad. 25% är inte mycket räknat på många andra fastighetsbolag som exempelvis Castellum.

Till det negativa hör att en obligation som uppgår till 59 miljoner EUR löper ut nu i höst. Tidigare panikemitterade man en obligation till +7% ränta och det skulle inte vara bra om det scenariot återupprepar sig.

Till det negativa hör också att Cibus nu delar ut i princip hela sitt kassaflöde trots att man sänkte med 10%. Cibus har 46 miljoner EUR i kassan och skulle man slopat utdelningen så skulle det inte vara någon fara med obligationen som förfaller.

Mycket kan givetvis hända fram till i höst och jag har valt att köpa på mig här och nu. Utdelningen nästa år kan vara i fara men med tanke på stabiliteten i Cibus så kommer man i sådana fall kunna ta tillbaka den tids nog när allt stabiliserat sig. Fördelen när du köper aktier i Cibus är att du får utdelning väldigt tidigt från din investering och slipper vänta till nästa år.

För att svara på frågan om det är illa så får vi nog vänta och se. Cibus har en hög belåningsgrad men tack vare att vakansrisken nästan är lika med 0 så finns det grymt många andra mer osäkra case där ute.

Håller du fingrarna borta från bolaget och köper du några fastighetsbolag alls som läget är nu?

24
0
Kommentera gärna :)x
()
x