Vad har egentligen varit säkra kort i dessa tider? Svaret är väl bank men också retailers med fokus inom dagligvaruhandel likt Axfood. I en börsvärld som vi har just nu, hur kommer det sig egentligen att amerikanska Best Buy fallit så pass mycket och ser attraktiv ut?

Det enkla svaret är förmodligen att många här inte vet vad Best Buy gör. Bolaget fokuserar nämligen inte på frukt&grönt utan snarare på att sälja teknologi-prylar i USA och Kanada.

Kanske kan man bäst jämföra Best Buy med svenska Elgiganten. Via deras butiker säljer man allt från mobiltelefoner till gigantiska hemmabio-lösningar. Dessutom är man stora inom vitvaror och säljer x antal diskmaskiner varje dag.

Med den informationen i ryggsäcken är det kanske inte så konstigt att Best Buy fallit tillbaka. Kikar vi exempelvis på svenska Electrolux så ser vi samma fenomen där.

Lite intressant är faktiskt att Electrolux B och Best Buy fallit ungefär lika mycket om vi kikar 1 år tillbaka. 30%, men Electrolux har fallit lite mer

Best Buy aktieutveckling de senaste 10 åren. Bild från Seeking Alpha

 

Best Buy – Enormt stabilt utdelningsbolag

Electrolux må ha sina fördelar som utdelningsbolag men då jag kikat på Best Buy en del så inser jag att man sopar banan med Electrolux

Utdelningen har höjts varje år sedan man började med utdelning, 18 år för att vara exakt.

Redan i mars i år höjde man utdelningen med 26%, klart över deras historiska snitt på 17% årligen.

Direktavkastningen är idag 4,4% och snittet de senaste 5 åren har varit 2,49%.

Bolaget håller sig under 70% i utdelningsandel. Det är väl snäppet högre än konkurrenterna men ändå inte riskabelt skulle jag säga. Dessutom har man $3 miljarder i kassa som väl täcker in de $800 miljoner man årligen skänker i utdelning.

Den sista rapporten var mycket fin men aktien steg ändå bara 10%. Rätt klent med tanke på hur mycket den tappat. Jag antar marknaden fortfarande är skeptiska till att man kommer investera i en ny datorn om inflationen fortsätter upp. Värt att komma ihåg är väl att det här var en pandemivinnare.

En fördel är att Best Buy verkar vara brutalt duktiga på hemleveranser. 70% av alla amerikaner lever max 10 miles från närmaste butik.

Enbart 158 investerare hos Avanza äger idag Best Buy

 

 

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x