Jag skrev tidigare lite kort om affären där Axfood köper upp hela rasket av City Gross. Då Axfood är ett av de bolag jag ägt allra längst så hade jag tänkt att ge lite extra rampljus till aktien och affären här och nu.

Med ”ruggigt bra” så menar jag inte att Axfood kommer bli någon kursraket eller att detta blir nästa ten-bagger. Allt jag menar är att Axfood gjort ett bra köp för deras egen del som troligtvis kommer bära frukt. Mer om det lite senare.

Till att börja med så finns det några korta saker att ta upp om utdelningen i Axfood. Det här är som sagt en blogg med huvudfokus kring utdelningsinvestering, så konstigt vore det annars.

Utdelningen i Axfood har inte vuxit lika mycket på sista åren som åren innan 2018. Det många nu inte tänker på är att utdelningsandelen sjunkit till strax över 70%. År 2020 när Axfood delade ut 7,25 kr motsvarade det 92% utdelningsandel och året efter var den 82%.

Jag har kanske inte koll på all historik, med 70% är åtminstone den lägsta andelen på väldigt många år. Vad det här gör är att Axfood har mer utrymme till att investera i sig själva. Alternativt kan man höja utdelningen eller låta den ligga kvar under år då det inte går så bra.

Det här är en vanlig strategi i USA där man generellt har lägre utdelningsandelar och återköper aktier under tiden. När väl omvärlden blir sämre så har man gott om utrymme. Det är exakt såhär giganter som Johnson & Johnson m.fl. byggt sin utdelningshistorik med.

 

En god framtid

Det var alltså förra veckan som Axfood meddelade att man köper upp resterande del av City Gross. Sedan tidigare ägde man redan 10% av matkedjan som man förvärvade 2021. Det gjordes i samma veva som man förvärvade Bergendahls grossistverksamhet inom livsmedel.

Viktigt att komma ihåg är att affären inte är godkänd av konkurrensverket ännu. Det är många som sparkat rakt ut efter nyheten och menar att det här kommer leda till ännu högre matpriser. Den person som troligtvis sparkar allra hårdast och längst är Dadgostar (V)

Men ibland tänker politiker inte längre än dit näsan räcker. Lite som då Ulla Andersson menade på att skattehöjningarna i ISK enbart motsvarade 2 påsar ostkrokar för oss investerare. Det är nog mer än jag som inser att skattehöjningarna såhär i efterhand snarare motsvarat en flera badkar med ostkrokar.

Tvärtom kommer köpet innebära en högre konkurrens i stormarknadssegmentet. City Gross behöver stärka sin position och få tillbaka sin lönsamhet för just nu är det snarare ett sänke i konkurrensen mot ICA som idag har nära 50% av hela marknaden. City Gross med sin fallande lönsamhet kommer nu kanske börja prestera bättre igen och verkligen bidra till konkurrensen.

 

Fördelen är att en hel del jobb redan är gjort när det kommer till integrationen. Bergendahl är som sagt City Gross tidigare grossist och denna har redan integrerats i Dagab som är Axfoods egna. I samma veva styrde man över City Gross butiker mot Axfoods IT-system. Ni som besökt City Gross har kanske även sett att Axfoods egna märkesvaror introducerats där och det har drivit upp försäljningen av dessa avsevärt.

När Axfood nu tar över rodret helt så får man tillgång till alla verktyg i verktygslådan. Man kommer att utveckla City Gross koncept och effektivisera verksamheten. Att City Gross nu ingår i ett större koncept innebär att man kommer kunna använda alla fördelar som det innebär. Troligtvis kommer fler City Gross butiker dyka upp, främst i norra Sverige, med tanke på Dagabs spridning över hela landet. Idag finns det nordligaste varuhuset i Sundsvall.

I skrivande stund blöder City Gross pengar bokstavligt talat. Den rörelsevinst på 170 miljoner kr som City Gross rapporterade när Axfood gjorde sitt första köp visar nu i stället en förlust på 132 miljoner årsvis. Hade inte Axfood köpt så är risken stor att någon annan köpt.

Prislappen blev 2 miljarder och Axfood gick in helt i rätt läge. Troligtvis kommer det bli ökade kostnader kommande år i takt med ytterligare integration. Kanske kommer även vissa varuhus flyttas/stängas med tanke på vart existerande Willys butiker ligger. Då är det bra att Axfood faktiskt har en utdelningsandel på 70% och inte +90%

Fördelen nu är att vi redan börjar se hur Axfoods enorma investeringar i automation börjar ge effekt. Troligtvis kommer det dröja ett tag innan effekten blir av i City Gross (ifall affären blir godkänd).

Jag gillar verkligen schackdragen som bolaget gjort. Med tanke på att det här redan är ett av mina större innehav så ökar jag inte särskilt mycket just nu, men något köp blir det alltid varje månad.

Värderingen i Axfood har kommit ner en bra bit ifall vi kikar på EV/Ebit (även inräknat skuld) men är fortfarande hög om vi kikar på konkurrenterna.

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x