Skistar har blivit en hyfsat populär utdelningsaktie tack vare sitt brutna räkenskapsår och utdelningen som pyntas i december. Inflationen har ännu inte bitit sig fast i skidentusiasterna som fortfarande tycks boka sina fjällresor för dyra tusenlappar. Hur pass väl står sig Skistar som en investering 2024 och finns här mer att hämta?

 

Investera i rätt läge?

Jag har länge varit investerare i Skistar och det som slår mig är att aktien är väldigt volatil. Det kan gå ner galet fort, precis som i Super G. Sedan kan hoppet upp bli lika skarpt. Länge har jag tyckt att det alltid funnits läge att köpa Skistar på dipp, även om jag i princip aldrig kikar på teknisk analys.

 

En okej utdelningstrend

Går vi vidare till Skistars utdelning så har även den varit volatil. 2015 – 2016 var en tuff period men sedan gick det bättre för Skistars verksamhet. Under pandemin slopades utdelningen, vilket inte är förvånande med tanke på stängda skidanläggningar. Pandemin slog till i Sverige under sportlovet 2020 – pandemin kunde knappast kommit olägligare.

Skistar visar upp sin nya utdelning i början av oktober när bokslutet kommer. Analytikerna tror på att utdelningen landar på 3 kr/aktie, lika stor som under 2022 med andra ord. Det skulle ge en direktavkastning på 2,3%.

Skistar noterades på Stockholmsbörsen för 30 år sedan och totalavkastningen har under dessa år varit ståtliga 7 414%. Det ger en effektiv årsavkastning på 15,49%. 15% är också den magiska siffran som får ditt kapital att dubblas inom 5 år.

 

Kort om Skistar som bolag

Ursprungligen grundades bolaget år 1975 när Peab-grundarna Erik och Mats Paulsson köpte rekreationsboende till sina anställda i Sälen. Det var dock först 1994 som aktien noterades, då med namnet Lindvallen i Sälen AB. 

Idag är Skistar Skandinaviens ledande aktör inom skidanläggningar. Köper du Skistar idag så får du ett bolag som äger anläggningar på sex orter – Åre, Sälen, Vemdalen, Hemsedal, Trysil och Stockholm (Hammarbybacken).

Fördelen är att största ägaren än idag faktiskt är Mats Paulsson själv som var med vid starten 1975. Mats med familj äger hela 24% av det totala kapitalet. Bolaget fick en ny VD i mars 2020 vid namn Stefan Sjöstrand. Han fick direkt en väldigt tuff start då pandemin svepte in över landet. Totalt äger Stefan aktier för 4,6 miljoner kr.

Stefan Sjöstrand VD Skistar med bakgrund från IKEA

 

Så tjänar Skistar pengar

På anläggningarna finns det totalt 40 000 bäddar. 10 000 av dessa äger Skistar själva medan resten förmedlas. Idag består bolaget av tre områden som benämns:

  • Drift av skidanläggningar (83% av omsättningen)
  • Drift av hotellverksamhet (11%)
  • Fastighetsutveckling & exploatering (6%)

Kikar vi på intäktssidan så är det liftkort som står ut med sina 40%. Den här delen är dessutom bolagets mest lönsamma då man har en väldigt fin marginal där. Självklart kommer intäkter även från en rad andra delar, exempelvis skidskola och uthyrning av skidutrustning.

Majoriteten av försäljningen kommer givetvis under de månader snön ligger på marken. Skistar har som sagt ett brutet räkenskapsår och deras första kvartal är september – november. Högsäsongen är dock under december-maj, med andra ord under andra och tredje kvartalet för bolaget.

Skistar är också det, enligt mig, bolag som erbjuder mest attraktiv aktieägarrabatt där du får 15% på i princip allt såsom SkiPass, skidor att hyra, etc. Du behöver dessutom enbart 200 aktier i bolaget och det är en summa som många småsparare kan komma upp till.

Hatten av till Skistar som inte förändrade rabatten när man gjorde en aktiesplit tidigare.

En ny era med sommarnöje

2020 innebar också en förändring i bolaget i samband med att Stefan tillträdde som VD. Där och då beslutade man om att fokusera på Skandinavien och fjällturism året om.

Under sommaren erbjuder numer Skistar vandring, cykling etc. Dessutom har man en alpin skidarena på konstgräs vid Hammerbybacken. Omställningen fick också till följd att man sålde den österrikiska skidanläggningen i St. Johann. Prislappen blev ungefär 200 miljoner kr.

Värt att komma ihåg är att den här typen av sommaraktiviteter fortfarande står för en liten del av omsättningen. Dock är det en del som växer galet fort.

Padel är något som bolaget också började med för en tid sedan. Hur den verksamheten gått har jag inte undersökt i närhet men med tanke på hur Padel utvecklar sig samt att man inte ens nämner ordet ”Padel” i deras senaste kvartalsrapport är givetvis inget gott tecken…

 

Framtiden för Skistar

Skistar är ett väldigt välskött bolag som hanterade pandemin på bästa möjliga sätt. Att man gång på gång visat att man kommer igenom svårare perioder är positivt i min bok. Aktien har värderats till drygt 18 gånger den framåtblickande rörelsevinsten i snitt. Idag är värderingen något lägre (16,6) men inget märkvärdigt köpcase utifrån enbart värdering.

Aktien har idag en stigande trend och jag är beredd att tro att det inte kommer ta särskilt länge innan vi nosar på ATH nivåer igen. Bokningsläget ser väldigt bra ut i år och Skistar har dessutom kommit väl undan med att kunna höja priserna.

Jag kommer nog fortsätta köpa lite mer Skistar på den här nivån men är det så att aktien exploderar uppåt igen (ja, det har hänt förut) så kommer jag nog minska mitt innehav som jag gjorde senast.

Det finns helt klart bättre utdelningsbolag där ute men vill du äga en aktie som historiskt presterat grymt bra så är Skistar ett alternativ. Den marknadsledande positionen som man har tillsammans med den stigande fridluftstrenden är nästan argument nog till att köpa Skistar.

Risken är väl den relativt tunga skuldsättningen bolaget har. Målsättningen är att skuldkvoten skall understiga 2,5x. Nu sista kvartalet ökade skulden men är samtidigt bra mycket lägre än 2019/ 2020 sett till EBITA relationen.

Troligtvis ligger det värsta bakom Skistar och ser vi framtida räntesänkningar kommer det helt klart gynna bolaget och aktien.

 

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x