Det har kommit att bli en liten tradition att varje år skriva om en utdelningsaktie som kan relatera till den årstid jag gillar bäst, nämligen påsken. Jag har både skrivit om svenska sådana, samt andra som du hittar i USA. Idag riktar jag blicken mot en aktie bland världens mest lyckliga folk enligt undersökningar. Finland, och Tokmanni.

Det här blir en väldigt kort liten analys och är mest till för att kanske skapa inspiration till dig att göra din egna research vid senare tillfälle

 

Tokmanni

Tokmanni är då Finlands största lågpriskedja. Kanske man här och nu kan fundera över vart påsken kommer in.

Jag tänker som så att den stora nyheten kring Tokmanni är deras förvärv av svenska Dollarstore som numer står för en fjärdedel av omsättningen. Jag och familjen handlar rätt ofta på Dollarstore och är det något som de är duktiga på så är det att pynta upp inför årets alla högtider. Påsken är inget undantag.

När påsken kommer så fylls butiken av gult tillsammans med både fjädrar, häxor och mängder av godis. Efter årstiderna reas det mesta ut och du kan hitta fenomenala priser på både julpynt och vattenrutschkanor till upp till 80% rabatt.

Tokmanni utdelning och totalavkastning

De senaste 8 åren har aktien slagit index med råge, speciellt om vi även inkluderar återinvesterad utdelning. Som investerare har du fått 16% årligen och det måste ändå vara mer än godkänt.

Direktavkastningen idag ligger på 5%. Vinsten för helåret 2023 landade på 0,92 EUR/aktie och av dessa delar man ut 0,76 EUR. 82% är förvisso en hög utdelningsandel men inget alarmerande när vi kikar på sektorn i sin helhet.

X-DATUM TYP Utdelning (EUR) Extra utdelning
2024-04-24 Utdelning, halvårsvis 0,38
2023-11-21 Utdelning, halvårsvis 0,38
2023-03-23 Utdelning, halvårsvis 0,38
2022-03-24 Utdelning, årlig 0,96
2021-03-24 Utdelning, årlig 0,85
2020-05-08 Utdelning, årlig 0,25 0,37
2019-03-20 Utdelning, årlig 0,5
2018-03-15 Utdelning, årlig 0,41
2017-03-27 Utdelning, årlig 0,41 0,1

 

Att köpa Tokmanni nu

Det första vi tänker på är troligtvis Rustas helt brutala IPO och efterföljande rapport som skickat upp aktien i skyarna. Grattis till ni som var med! Helt klart är att det går bra för Rusta som verkar inom samma sektor, men tyvärr går det inte lika bra för Tokmanni (TOKMAN).

I senaste rapporten från lågprisjätten syns tydliga tillväxtproblem. Bland annat var julhandeln inte lika stark som tidigare och svaghet syns inom alla sällanköpskategorier i december. I Finland var tillväxten enbart +1,0%. Vad vi ser är att Finska konsumenter drar ner takten och håller hårdare i plånboken.

Sett till det stora hela kom resultatet för kvartal 4 in enbart marginellt sämre mot vad analytikerna väntat sig. För hela DollarStore betalade man 175 miljoner kontant men hela affären landade på 3,6 miljarder  kr. Dock är skuldsättningen endast 1,6 gånger Ebitda och där är bolagets mål att hålla skulden under 2,25 gånger.

Fördelen med aktien är att den är billig idag. Utifrån Factsets prognos för vinsten 2024 så är värderingen idag P/E 11,5. Det kan ställas i relation med Rusta vars P/E är drygt 18, eller Europris 13,6. Värderingen gör att nedsidan troligtvis kan vara rätt lindrig.

Aktien har börjat hitta momentum upp igen. Även om inte jag är någon teknisk analytiker så har jag börjat gilla att initialt gå in i aktier där trenden börjat peka uppåt snarare än tvärt om. Oftast har det blivit bra investeringar på det viset.

Tokmanni kommer inte bli någon raket i din aktieportfölj. Samtidigt borde bolaget kunna höja utdelningen nästa år och med nuvarande 5% direktavkastning är detta ett intressant högutdelare att äga.

Vad vi söker är en piggare finska plånböcker som vill köpa på sig mer. Det vi såg under rekordåren vid pandemin kan vi givetvis inte vänta oss men tron är att köpsuget kommer öka framöver i takt med att inflationen går ner.

Jag själv gillar verkligen DollarStore och tycker det är trevligt. Förhoppningsvis kommer butikerna kunna leverera god organisk tillväxt till Tokmanni framöver. För alla nuvarande ägare får vi helt enkelt hoppas på att många påskkycklingar säljs i år.

 

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x