En vanlig fråga jag får är ifall jag har någon belåning i min portfölj. Nu när Avanza Superlånet är mer attraktivt än någonsin kan det kanske vara läge att bemöta frågan igen med nya ögon. 

Vad är Avanza Superlånet?

Superlånet gör så att du kan köpa aktier för lånade pengar. Du får därigenom en extra hävstång i portföljen då du köper för pengar som du inte knegat ihop själv. Detta kallas för värdepapperskredit och Avanza har förmodligen numer världens billigaste sådana.

Låter det läskigt? Jo, men snälla gå inte… Jag ska förklara vad och hur jag tänker kring detta.

Superlånet funkar ungefär som ett vanligt bostadslån. Dock så har du bostaden som säkerhet i ett bolån och här har du i stället dina värdepapper som säkerhet.

Det nya är att Avanza precis sänkt räntan på det här lånet om du max lånar 50 000 kr (finns lite mer kriterier som jag förklarar nedan). Räntan upp till 50k är 0%, vilket är helt otroligt. För att nyttja detta får du inte heller vara mer än 10% belånad. Har du alltså ett portföljvärde på 100 000 kr får du alltså max låna 10 000 kr för förmånen.

Vill du låna för högre ränta gäller följande

Just nu finns enbart 3 kriterier för att du ska få utnyttja ovanstående

  • Minst 3 papper godkända för Superräntan (du ser detta med en liten cirkulär ikon (S) bakom respektive värdepapper), eller fonderna Avanza Zero eller Avanza Global
  • Du får inte ha något enskilt värdepapper som överstiger 49% av ditt portföljvärde, med undantag från Avanza Zero och Avanza Global. Har du t.ex. 60% Fingerprint så går det inte.
  • Inga optioner, terminer eller blankningsaffärer får pågå.

Jag uppfyller samtliga av dessa 3 kriterier och är därigenom godkänd för lånet. När du är det kan du ansöka och då får du svara på några lätta frågor.

 

Lånar jag nu?

Det här blir genast en väldigt intressant fråga. Att låna till 0% ränta är ju inte helt galet i mitt tycke, speciellt när de lånade pengarna går till investeringar och inte en ny bil. Lånar jag 50 000 kr och investerar i stabila utdelningsaktier med en genomsnittlig direktavkastning på 5%  så blir det ju ändå 2500 kr i utdelning varje år.

Däremot ska man ha klart för sig att det här kan vara ett ypperligt kort i rockärmen att dra fram vid bättre köplägen. Skulle det exempelvis komma ut ytterligare nyheter om att Trump vill sänka priserna på läkemedel ännu mer så kanske det blir köpläge Johnson & Johnson. Då kan Superlånet vara ett bra tillhygge.

Tidigare har jag sagt att jag enbart kommer utnyttja belåning om vi ser ett generellt fall med ca 20-30% under exempelvis ett år eller ett par år. Nu har jag ändrat min syn och skulle kunna belåna mig om det uppstår ett riktigt fint köpläge i ett specifikt bolag.

Då vill jag tillägga att jag verkligen ska tro rejält på bolaget och att det repar sig. Hade nog inte gjort det om H&M hade fallit 20% idag…

 

Vad anser ni om superlånet? Tar ni läget i famnen och köper för lånade pengar nu när räntan är 0%?