Precis som majoriteten där ute så tycker även jag att kriget som pågår i Ukraina är fruktansvärt. Jag har sett till att skänka en liten slant och alla slantar som kommit in är bra. Men frågan är vart gränsen går när det kommer till att tjäna pengar på eländet som just nu pågår.

Det här är en känslig fråga. Sist jag skrev mina tankar om Rysslandfonder så blev det eld och lågor. Nästan värre än när jag berättade om vårt budget-bröllop 😀

Hursomhelst. För några dagar sedan fick jag ett meddelande från en kompis som undrade om jag kunde hjälpa honom med att rent tekniskt lösa en betalning. Tydligen samlade man in pengar för värmesikten (se bild) och skulle då behöva ett visst belopp för detta.

Här är delar av texten lite slarvigt översatt av en algoritm som sedan nått min kompis på något vis:

 

Jag kan givetvis inte säga om det här är en bluff eller ej, även om många varningsklockor ringer. Speciellt i slutet av texten:

Vi har 10 dagar!!! Oändligt tacksam till alla kära

Det är många gånger som jag läst faktiska bluffmail och tänkt för mig själv ”Hur kan det ens finnas människor som går på detta”. Men det kommer alltid finnas folk som nappar. Så är det.

Skulle nu det här vara ett seriöst rop på hjälp så är det jag som får ta på mig dumstruten och vara den omoraliska personen i den här sagan. Är det däremot bluff så kan man fundera vad folk verkligen är beredda att göra för pengar. Väldigt mycket, helt klart.

Jag minns när jag var ny i staden där jag bor nu och skänkte en slant till en uteliggare utanför affären. På lappen framför henne stod det något i stil med

”Rädda min dotter. Hon behöver mat”

Efter jobbet såg jag samma uteliggare stå vid cigarettautomaten inne på ICA. Jag har svårt att tänka mig hur cigaretter skulle kunna rädda livet på dottern. Det var nog sista gången jag skänkt en slant till någon utanför butiken.

3
0
Kommentera gärna :)x
()
x