Jag har en fråga till er angående Systembolagets reklam som allt oftare dyker upp i min mobil. Vanligtvis snackar jag aktier, utdelningar och sparande här på bloggen men ibland måste jag göra ett sidospår för att reda ut vissa saker. Idag är en sådan dag.

 

Vår och Game of Thrones-tider (nej, jag ska inte spoila). Finns det något härligare? Igår var det i alla fall dags för mig att se det första avsnittet av den sista säsongen men före det snurrade en reklam förbi mina ögon:

 

Jag vet inte, men av någon anledning blev jag så grymt sugen på att öppna en iskall IPA när jag såg den här reklamen. På en måndag?!? SHAME!

Vad jag egentligen ville fråga er är om det bara är jag som blir sugen på alkohol när jag ser Systembolagets reklam? Jag dricker inte särskilt mycket och oftast i små mängder men ibland när det kommer på tal så kan jag bli sugen.

Jag vet att sensmoralen i reklamen ska få oss Svenskar att dricka mindre. Från bolagets hemsida:

Vi informerar också om riskerna med alkohol eller motarbetar langning. Det är en del av vårt uppdrag från staten att informera om sådana ämnen.

Det borde teoretiskt finnas fler som kommit på att det vore gott med en vinflaska till helgen när det pratas vin och kläms på druvor där i reklamen.

Ytterligare en fråga är ju vem som betalar för Systembolagets reklam? Det borde uppenbarligen inte vara kostnadsfritt att producera de här filmerna och efter produktionen ska även annonsplatserna betalas.

Och varför är det så mycket reklam just nu? Är det för att man är rädd att förlora det monopol som man så länge haft?

Jag är övertygad om att systembolaget i sig gör att vi dricker mindre. Samtidigt är jag inte helt övertygad om att reklamen får oss att köpa mindre alkohol. Kanske har jag fel…

 

PS: Det blev ingen öl till GoT igår, men avsnittet var klockrent i alla fall.

 

22
0
Kommentera gärna :)x
()
x