När det kommer till sparande och investeringar har jag egentligen inte så mycket att tacka min mamma och pappa. Visst, pappa lärde mig förvisso att vara sparsam men den kunskapen fick jag även i skolan via tidningen Spara och Slösa.

“Men slösa har inga presenter att ge. Hennes pengar är slut så nu får vi se, hur julen i Gnällinge månde se ut!”

Sedan är väl frågan om julen blir sämre utan presenter? För barnen är det väl kanske så… Men det är en annan historia. Om jag själv fick bestämma skulle Spara och Slösa bytas ut mot Spara, Slösa och Investera.

Filmen

Vad jag däremot har att tacka min mor för är alla de filmer hon spelade in under min barndom. Otroligt roligt att titta på såhär i efterhand. Det är glädje som knappt går att köpa för pengar. För allt går väl inte att köpa för pengar eller hur var det?

 

I helgen var jag hemma hos min kära mor och vi tittade på några av dessa. En scen ur en av filmerna reagerade jag lite extra på.

Det var då min nu avlidna mormor tillsammans med mammas kompis, då kanske 40-50 år, hade en diskussion vid köksbordet. Tyvärr fick jag aldrig reda på deras affärsidé men helt plötsligt utbrast mammas kompis:

“Ja och då blir vi miljonärer du och jag och reser till USA!!”

Vad jag reflekterade över var glädjen och entusiasmen i denna mening. Kanske var det också lite ironi över det hela; lite som att det här med att bli miljonär troligtvis aldrig skulle gå i uppfyllelse.

Det jag också reflekterar över är att hon nu, 25 år senare, ständigt klagar över den låga pensionen. Var och varannan gång jag träffar henne så klagar hon över denna.

Steget att börja spara och investera är ett väldigt litet steg att ta. Du behöver egentligen ingen kunskap och även om tekniken gått framåt så var det ingen omöjlighet eller raketforskning att köpa sina första aktier för 25 år sedan heller.

För mig var det lättare än vad jag trott att bli miljonär. Det svåra var inte att starta resan i sig utan snarare att gå från tanke till handling. Har man gjort det valet samt bestämt sig för att inte överreagera om börsen går ner så är hälften av jobbet redan gjort skulle jag säga.

Tråkigt att mammas kompis aldrig tog det där valet. Resan till USA tillsammans med mormor blev heller aldrig av…

4.3 10 votes
Article Rating
15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x