Sparande, tid och avkastning är de tre faktorerna som främst påverkar ditt långsiktiga resultat. Lyckas du spara mycket, håller en hög årlig avkastning och gör det under lång tid så är du helt klart vinnaren. För att maximera tiden gäller det att fatta rätt beslut för att förbättra dina förutsättningar att hålla dig frisk och kry så länge som möjligt.

Allt sedan 2015 har jag hållit ett väldigt bra fokus när det kommer till mitt sparande. Visst har det gått lite upp och ned, men det har aldrig förkommit en enda månad då jag inte sparat eller investerat något. Visionen har hela tiden funnits där.

När det kommer till träning, kost och hälsa så är det helt tvärt om. Här har det verkligen varit en berg-och-dalbana och jag skulle gissa att den längsta perioden gå jag “skött mig” varit ca 2 månader. Under ett år kanske jag maximalt har 6 bra månader och 6 dåliga månader.

Det slår heller aldrig fel. Oftast får jag ett positivt ryck och ändrar min levnadsstandard till det bättre, för att någon månad efteråt sitta där med öl och glass i handen. Hade mitt sparande sett ut på ett liknande vis så hade jag nog inte varit miljonär vid det här laget.

Att vi människor blir äldre kan vi tydligt se i det här stapeldiagrammet på hur åldrandet förändrats:

 

Samtidigt är det ganska självklart att dina val idag kommer spegla hur bra du mår på ålderns höst. Det finns många studier som visar att det absolut bästa sättet att motverka framtida sjukdomar är via regelbunden träning. Sedan kan du givetvis ha otur och bli överkörd av bussen imorgon, men så kan vi inte heller resonera.

Sparar du enbart 1000 kr varje månad och har en avkastning på 10% årligen så blir det 1,7 miljoner efter 30 år. Ökar vi däremot tiden till 40 år så växer summan till 4,4 miljoner. Det finns också det här berömda diagrammet som visar Warren Buffetts förmögenhet i takt med sin ålder.

Jag tror helt klart jag måste tänka om kring min träning och mitt sätt att leva. En framgångsfaktor som jag själv tror skulle kunna bidra är att ständigt dokumentera den resa man gör – oavsett om det handlar om sparande, träning eller att samla på frimärken.

Har ni upplevt samma sak? D.v.s. att det är bra mycket lättare att hålla upp ett strikt sparande, snarare än den regelbundna träningen och sunda kosten?

0 0 vote
Article Rating
29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x