Igår var det lägenhetsvisning för mig och sambon. Att titta på lägenheter är något som jag känner mig väldigt osäker på och ibland känner jag mig som bilköpare som sparkar på däcken för att kolla om bilen är okej.

Vad ska man egentligen kolla på när man far på visningen? Jag går mest och öppnar luckor och försöker se professionell ut. Den här lägenheten var sjukligt fin och man skulle nog trivas som skinkan i ugnen där. Även skönt med ett extra rum när vi bor trångt idag, exempelvis får vi inte ens plats med ett köksbord!

Den största nackdelen var självklart avståndet. Vi bor oerhört centralt nu och bytet av bostad skulle innebära en längre cykelsträcka på ca 15 minuter. Jag har ca. 5 minuter till jobbet idag.

Bor inte i centrala Stockholm utan mer på glesbygden, vischans skulle man kunna säga. Priserna här är däremot inte billiga heller. För 10 år sedan gick lägenheterna i området på 10.000 kr och nu skulle jag beräkna att priset för lägenheten vi tittade på landar mellan 900.000 – 1.200.000. Det är helt galet! Mer än mitt stora mål på 1 miljon kronor.

För sambon finns det ett par saker som gör att en lägenhet blir attraktiv:

  • Barnvänligt
  • Fullstor kyl och frys
  • Diskmaskin

Uppfylls dessa krav har mäklaren en betydligt lättare resa att sälja lägenheten till sambon. Själv ser jag mest att jag skulle vilja ha en liten egen lya för alla mina nörderier.

 

”Bostadsbubblan” då? Ska man köpa lägenhet nu?

Jag har verkligen ingen aning. För 5 år sedan pratades det ju om att priserna skulle sänkas rejält men det har sedan dess stigit kraftigt. Antar givetvis att det blir en rejäl dipp precis när jag tänkt köpa 🙂

Är själv ingen ränteguru men har förstått att den låga räntan ger många intressenter då bolånekostnaden blir brutalt låg. Och med utbud kommer efterfrågan. Hittade en intressant graf över räntorna:

Grafen är hämtad från http://www.ekonomifakta.se/

Har gått upp och ner men trenden har ändå varit neråt. Hur lågt kan vi egentligen sjunka?

 

Hur ska man uppföra sig på en visning?

En annan sak jag funderade över är hur man ska bete sig när man är på visning. Ska man vara riktigt negativ så att intressenter blir rädda eller ska man vara överdrivet positiv så intressenter tänker att det inte är någon idé att bjuda?

Fick nyss ett tips av OlaSlayer på twitter:

Var tidigare på en visning där en pappan till hans medelålders barn sa:

Den här lägenheten är ju kalas för er! Jag kommer ju kunna bidra med mycket pengar så ni kommer att kunna lägga budet väldigt högt.

Det satte i alla fall skräcken i mig…

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x