Veckan som gått har handlat om en hel del nyheter där svenska kronan blommat högst i bruset. Själv tycker jag att veckans viktigaste men samtidigt oviktigaste händelse är Vänsterpartiets nya förslag som fick mig att sätta kaffet i vrångstrupen.

Vänsterpartiet har bytt fokus. Från att ha snackat marknadshyror, välfärdssatsningar samt slängt hård kritik mot Socialdemokraterna så är nu fokuset på en helt annan planhalva – bankernas vinster. Till och med Ebbas korv har man tillfälligt släppt.

Som jag skrivit om tidigare tycker jag att svensk storbank är köpvärd nu när dessa får in kapital som aldrig förr. Dock handlar det om att du i sådana fall förbiser den eventuella fastighetskris som kan komma att straffa bankerna väldigt hårt (speciellt Handelsbanken) ifall det riktigt går åt pipan.

”Det får vara nog nu.”

menar Nooshi Dadgostar

”För Vänsterpartiet är valet självklart mellan att skydda bankernas oskäliga övervinster och skydda välfärden. Det får vara nog nu. Vi väljer svenska folkets välfärd”

”Vi tänker inte låta eleverna betala krisen med en försämrad skolgång. Sjukvården klarar inte fler nedskärningar”, sade Nooshi Dadogstar.

Vad skolsystemet har med bankernas vinster att göra förstår jag inte riktigt. Visst, tar vi pengar från bankernas vinster och ger till skolsystemet så blir det mer pengar där – så långt förstår jag. Men smidigare vore att sluta urinera ut pengar till saker som är helt oväsentligt kan jag tycka. Det är endast så man kan bygga tillit till svenska skattesystemet.

Det som jag egentligen vill ha svar på är vad en ”övervinst” är? Ett positivt resultat, vinst, är vad ett bolag får om intäkterna minus kostnaderna är positivt. Är en övervinst i det fallet bolaget har en stabil marginal, låt säga över 10%? Vad är egentligen definitionen?

Förslaget är i alla fall att införa en s.k. oligopolskatt på 50% av bankernas övervinster under perioden 2024–2026. Skatteintäkterna ska, enligt förslaget, gå till att upprätthålla antalet anställda i välfärden.

”Vi tänker inte låta eleverna betala krisen med en försämrad skolgång. Sjukvården klarar inte fler nedskärningar”, sade Nooshi Dadogstar.

 

Jag är helt klar med att skola och vård behöver mer personal och vi måste även uppmuntra den här typen av personal mer. Men att göra någon typ av Robin Hood rörelse av det hela tycker jag är dumt. Det måste ändå vara smartare att försöka laga hinkens hål innan man häller häller i mer vatten i hinken.

Här på bloggen brukar jag rätt sällan ta upp politik. Undantaget blir när det påverkar bolagen eller oss sparare direkt.

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x