Jag är väl kanske en av de personer som ni skulle tro är expert på att prata pengar i vårt vardagliga liv, alltså utanför Twitter, bloggande och Instagram. Faktum är att jag är att skenet bedrar. Bakom Kronan finns det en människa som är värdelös på detta.

Men absolut inte för att jag tycker att det skulle vara tidsödande eller tråkigt på något vis. Tvärt om, jag vet att det skulle vara givande.Dessvärre är det nog så att jag kan räkna på mina fingrar alla de jag pratat aktier med människor utanför Finanstwitter.

Av en ren slump började jag och en kollega prata aktier under en fest och den historian slutade riktigt lyckligt. Det visade sig att vi kunde utbyta mycket av det vi lärt oss och kompletterade varandra bra med våra olika strategier.

Sedan har vi också samtalet med Fridag Hela Veckan under min 75% fest. En av de trevligaste tillställningarna jag haft relaterat till min miljonresa.

Enligt en Fondspararundersökning från Sifo 2018 visade det sig att 34% av svenskarna har ett direktägande i aktier. Hela 76% sparar i fonder (men då är också pensionen inräknad) och 79% har ett sparkonto med väldigt låg ränta idag. Därigenom borde det finnas gott om folk i min närhet som har ett aktieintresse, eller i alla fall vill få ett sådant.

Men varför är jag då så dålig på det här?

Jag tror det bottnar i att det på något vis känns fel att ens börja prata om pengar i många delar av Sverige. Och då aktier bottnar i pengar är det svårt att undvika det ämnet.

Men vissa människor är mycket bättre på att öppna sig om ämnet ’pengar’ än vad andra är. Det märkte jag på mitt jobb nyligen. Vi har i mitt team på jobbet aldrig pratat om löner. Det fanns inte på kartan att vi någon gång skulle nämna vad vi har i lön eller hur pass bra utslag lönesamtalet gav.

Sedan fick vi in en ny människa i vårt team som var totalt orädd att prata lön, mest då denna person själv tycker att lönen är för liten och aldrig räcker till.

Från den dagen hände det något hos oss… Jag kände själv att jag kunde öppna mig om min lön och även hur min löneutveckling varit. Enda detaljen som skiljde var att en enda person vågat börja prata om ämnet.

Så, varför pratar jag då inte mer aktier i det allmänna? Jag vet faktiskt inte svaret. Har fortfarande någon sorts spärr som gör att jag inte kan fråga en person rakt ut ”Håller du på något med aktier?”

Är jag den enda människan i den här församlingen som känner såhär?

 

 

 

29
0
Kommentera gärna :)x
()
x