Jag har väntat länge nog att skriva om den här nyheten. Nu känner jag att det är rätt läge att berätta. Jag och sambo KTM ska gifta oss!

Att gifta sig är givetvis inget måste. Dock har jag lärt mig den hårda vägen att saker och ting blir så mycket lättare om bägge föräldrarna är gifta om det värsta skulle inträffa. Och det värsta kommer att inträffa oss alla förr eller senare, det är ett faktum.

Men giftermål kommer bröllop. Jag och sambo KTM må ha olika sätt att se på investeringar, men när det kommer till bröllop tänker vi lika – det ska firas och det ska firas rejält.

Vissa vrider och vänder på varenda krona när det kommer till den här stora dagen. Själv tänker jag annorlunda. Det här är något du bara gör en gång i livet (troligtvis) och självklart vill du att det ska bli en dag och kväll att minnas.

När det kommer till mat, transport och kläder är jag sparsam. Men inte när det handlar om såhär viktiga saker i ens liv.

 

Så ser budgeten ut

Även om det är länge kvar så har vi givetvis gjort en grov budget på hur mycket allt kommer kosta. Kan inte delge mig kring detaljer men såhär är planen i ett brett perspektiv:

150 000 lokal och mat
70 000 videograf
40 000 fotograf
20 000 klänning
40 000 ringar
10 000 smink och hår
30 000 liveband
20 000 solist
40 000 öppen bar
10 000 brudgummens kläder
40 000 blommor & dekoration
30 000 resa

TOTALT: 500 000 kr

Givetvis kommer vi kunna skära ner på vissa saker men i det stora hela är prisbilden ändå rätt realistisk.

Så jag och sambo KTM har olika mycket sparat så kommer vi gå in med olika mycket. Vissa tar lån för att finansiera ett bröllop (jisses så sjukt!) men vi tänkte betala allt med vårt sparande.

Själv går jag in med 400 000 kr och sambo KTM går in med 100 000 kr. Skulle vi göra på något annat vis så skulle vi bli tvungna att låna, och det vill vi som sagt inte.

 

Så är planen

Som ni förstår kommer jag sälja av en större del av min portfölj.  Däremot kommer hälften få ligga kvar och puttra på och ticka in avkastning. Jag kommer alltså inte börja om från 0 igen efter det att den här fantastiska dagen är över.

Planen är att sälja av saker och ting successivt framöver nu när börsen står högt. Dessutom är det ett ypperligt tillfälle att göra sig av med Utländska innehav p.g.a. vart dollarn står.

Det bästa av allt är att pengarna redan är skattat och klart då jag har allt på ISK/KF. Så det är bara att casha in. Lendify och Tessin kommer få ligga kvar tills vidare.

 

Slutsats

Att spara och investera är enormt roligt och motiverande. Men vem vill egentligen dö rikast på kyrkogården?

Det jag tänker är att siffrorna hos Avanza/Nordnet/Nordea är roliga att kika på, men samtidigt är det vad du kan byta till dig för dessa som ger dig det faktiska värdet?

Vad tycker ni? Gör vi rätt eller fel? Har ni gift er och kan komma med tips? Lämna dock alla spartips åt sidan – det här ska bli en dag att minnas!

 

 

41
0
Kommentera gärna :)x
()
x