Den 12:e oktober 2020 hade min portfölj tagit ikapp det stora raset i spåren av Corona-kraschen. Många skrev där och då att börsen var högt värderad. Det visade sig vara helt fel och uppgången efteråt har inneburit guld och gröna skogar för den ihärdige investeraren. Min portfölj har nu nått en ny milstolpe.

 

Som vanligt väljer jag att presentera en bild som visar hur portföljens värde förändrats. Varje stapel i diagrammet nedan representerar 1 månad och allt började i oktober 2016.

Du kan själv skapa ett diagram likt detta genom att använda en av mina gratismallar

 

Det går fortare

Det sägs att första miljonen är den svåraste att uppnå. I teorin borde det stämma då din ränta-på-ränta maskin inte kommit igång på riktigt i starten. Jag har också bevisat att det här stämmer.

Nu vill jag däremot påpeka att jag inte kunnat spara lika mycket de sista månaderna. Det är ändå stor skillnad att kunna spara 20.000 per månad som jag gjorde förra året mot de få tusenlappar jag lyckades överföra nu i november/december.

 

Skillnad i tid att uppnå en halv miljon

Hur lång tid har det då tagit att generera en halv miljon kronor för mig? Låt oss kika.

Från 0 kr till 0,5 miljoner*: 18 månader

Från 1 miljon till 1,5 miljoner: 12 månader

Från 2 miljoner till 2,5 miljoner: 9 månader

*Jag har egentligen ingen bra koll på hur lång tid det tog att skapa min första halvmiljon. Det var först när jag började blogga som jag dokumenterade och då var redan min portfölj värd 100k. Troligtvis tog det 20-25 månader att uppnå den gränsen.

 

1 miljon i avkastning

Jag får oftast frågan hur stor del av dessa miljoner som är avkastning. Jag förstår också att det är en intressant fråga. I runda slängar kan man säga att avkastningen de senaste 5 åren varit strax över 900 000 kr. Går vi tillbaka till starten så är det närmare 1 miljon räknat med avkastningen från Tessin, Lendify och Kameo.

Många kanske tycker att det här är en liten del men tänk då på att det mesta är skapat de sista åren. En miljon i avkastning är enligt mig själv en stor summa då målet med bloggen från början enbart var att gå från 1 kr till 1 miljon med nysparande + avkastning.

Portföljens utveckling jämfört med Stockholmsbörsen inklusive återinvesterad utdelning

 

Vad händer nu?

Ekonomiskt fri – är det möjligt?

Enligt inlägget jag länkade här ovan så behöver jag 108 000 kr till för att bli ekonomiskt fri. Då får jag drygt 10 000 kr i månaden i utdelning och det skulle då täcka mina fasta och rörliga utgifter.

Tyvärr var det ett tag sedan jag skrev det där inlägget och mina utgifter har stigit något sedan dess. Risken är också överhängande att kostnaderna kommer stiga ännu mer inom kort…

Att ändå nosa på nivån där det är möjligt att leva på portföljen är surrealistisk minst sagt. Fort har det gått också. Och inte har jag behövt äta kollegornas lunchrester som Günther Mårder.

Målet är just nu att spara till 3,5 miljoner och utgå därifrån i mitt nya liv. Mycket kan givetvis ändras på vägen men det är min målbild för tillfället.

25
0
Kommentera gärna :)x
()
x